Jak zrobić syrop z cebuli? To naturalne lekarstwo naszych babć i dziadków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na co pomaga syrop cebulowy?
Mało skuteczne i jednocześnie drogie preparaty lepiej zastąpić czymś domowym i naturalnym. Syrop z cebuli to znakomity środek na ból gardła, kaszel, uczucie pieczenia w przełyku i ogólnie rzecz biorąc przeziębienie. Bardzo szybko stawia on na nogi, a na pewno w dużym stopniu łagodzi objawy różnych dolegliwości, dlatego wystarczy zacząć go stosować i robić to w odpowiedni określony sposób, by dosłownie po paru dniach poczuć się lepiej.
Taki syrop można przygotować na dwa sposoby.
W przypadku gdy chce się skorzystać z najbardziej klasycznej i tradycyjnej receptury, wystarczy zalać kawałki kilku cebul dobrej jakości miodem, robiąc to wszystko w słoiku, a następnie zakręcić ten słoik, odstawić na parapet i zajrzeć do niego po upływie dwóch lub trzech dni. W tym czasie cebula puszcza swój naturalny sok i łączy się z cebulą, by przygotować znakomity prozdrowotny kleik, będący cudownym środkiem regenerującym dla błon śluzowych i całego gardła. Ten standardowy przepis na syrop z cebuli śmiało można urozmaicić dodatkiem imbiru oraz czosnku. Oba produkty mają potwierdzone działanie prozdrowotne, dlatego zdecydowanie powinny być stosowane w naturalnych środkach na przeziębienie. Czosnek nie bez powodu uchodzi naturalny antybiotyk, podczas gdy imbir za sprawą swoich rozgrzewających właściwości jest w stanie skrócić czas trwania choroby i uporać się m.in. z gorączką.
Nawet w przypadku domowych prostych mikstur ważne jest odpowiednie dawkowanie każdego specyfiku. Syrop z cebuli powinien być spożywany maksymalnie trzy razy na dobę. Za każdym razem należy sięgać po jego jedną łyżkę, najlepiej zapijając go potem zwykłą wodą.