Zupa cebulowa
Canva.com

Rozgrzewająca zupa cebulowa. Oto receptura na francuski specjał

Delikatna i rozgrzewająca - taka jest cebulowa rodem z Francji. Niezwykły smak i aromat może zagościć już tej jesieni w Twoim domu. Dzielimy się z wami przepisem, który zdradził nam ceniony szef kuchni z Paryża.
Reklama

Składniki na zupę cebulową

Zupa cebulowa
Canva.com

Do przygotowania pysznej zupy rodem z Francji potrzebujemy:

  • 1,5 kg cebuli
  • 200 g masła
  • 125 ml białęgo wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 bagietka
  • 100 g sera gruyere
  • świeży tymianek
  • szczypiorek

Francuskie i wyborne - cebulowa poezja

Reklama

Nasza wskazówka na obieranie cebuli bez łez to oczywiście schłodzenie warzywa przed krojeniem. To niezawodny i najlepszy sposób, który pozwoli nam przygotować cebulę bez płaczu i szczypiących oczu.

Na początku cebulę kroimy w cienkie plastry o maksymalnej grubości 4-5 mm. Przekładamy je do garnka. Dodajemy masło, sól i całość smażymy przez 95 minut. Gdy na dole garnka pojawi się osad, wówczas dodajemy odrobinę wody.

Gdy skończymy proces karmelizowania cebuli, to dodajemy białe wino i odparowujemy je. Dolewamy bulion, doprawiamy solą, tymiankiem oraz pieprzem. Całość gotujemy przez 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę dzielimy na małe kromeczki i podsmażamy je na złocisty kolor na maśle.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama