Karnawałowa sałatka z zupek chińskich. Musisz koniecznie spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z zupek chińskich to naprawdę rewelacyjna propozycja na każdą domówkę. Nawet ci, którzy nie przyznają się otwarcie do przepadania za jej smakiem, gdy tylko mają okazję jej skosztować, zwykle robią to bez mrugnięcia okiem.
Prosty skład i szybkie wykonanie
Sałatka jest tak prosta, jak proste są wszystkie trafiające do niej składniki. Będą to kolejno: główka świeżej sałaty albo dowolny miks sałat z jak największą ilością jasnej zieleniny, duża papryka albo dwie mniejsze papryki (najlepiej żółta i czerwona), puszka kukurydzy, jeden długi zielony ogórek, puszka czerwonej fasoli i oczywiście spora ilość majonezu.
No i nie wolno zapominać o elemencie, który w tym przepisie gra pierwsze skrzypce. Ta sałatka nie mogłaby się udać bez... makaronu! Na dużą miskę potrzebny będzie makaron pochodzący z trzech opakowań zupek chińskich, który coraz częściej można też dostać w sklepach w oddzielnych paczkach.
Jak przygotować sałatkę i połączyć?
Makaron należy oczywiście lekko pokruszyć i zalać wrzątkiem, a po kilku minutach odcedzić i schłodzić zimną wodą. Następnie w dużej misce można już umieścić wszystkie składniki, wcześniej umyte i osuszone oraz pokrojone w mniejsze kawałki. W przypadku kukurydzy i fasoli z puszki konieczne będzie ich odcedzenie oraz przelanie zimną wodą. Na sam koniec do miski można dorzucić ugotowany wcześniej makaron, kilka łyżek majonezu oraz sporą ilość soli i pieprzu, a całość bardzo dokładnie wymieszać i umieścić w lodówce na kilka godzin, gdyż to właśnie schłodzona sałatka z zupek chińskich smakuje zdecydowanie najlepiej.