Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Obłędne ciasto a la snickers. Ocieka czekoladą, karmelem i orzechami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, które łączą w sobie intensywny smak czekolady, karmelu i chrupiących orzechów, to ciasto a'la Snickers jest dla ciebie stworzone. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która przypomina smak ulubionej czekoladowej przekąski, ale w postaci przyjemnie puszystego ciasta.
Składniki
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
 - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki soli
 - ½ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
 - 1 szklanka cukru
 - 3 duże jajka
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - ½ szklanki mleka
 
Nadzienie:
- 1 ½ szklanki orzechów ziemnych, prażonych i posiekanych
 - 1 ½ szklanki karmelu (możesz użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)
 - 1 szklanka czekoladowych kropek lub pokrojonej czekolady mlecznej
 
Polewa czekoladowa:
- 1 szklanka czekolady mlecznej, posiekanej
 - ½ szklanki śmietanki kremówki
 
Przygotowanie
- W misce wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
 - W innej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
 - Dodaj ekstrakt z wanilii do masy jajecznej.
 - Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
 - Wylej przygotowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy ciasto nabierze złocistego koloru i będzie elastyczne w dotyku.
 - Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
 - Na ostudzonej warstwie ciasta równomiernie posyp pokrojonymi orzechami.
 - Następnie równomiernie polej karmelem, tak aby cała powierzchnia była pokryta.
 - W rondelku na małym ogniu podgrzewaj śmietankę kremówkę. Gdy zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się roztopi i utworzy gładką polewę.
 - Polej ciasto przygotowaną polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu.
 - Odstaw ciasto a'la Snickers do lodówki na kilka godzin lub aż polewa zastygnie.
 - Po schłodzeniu, pokrój ciasto na porcje i podawaj z przyjemnym uśmiechem na twarzy.
 
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej. 
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie! 
Piernik - przepis idealny na Święta
Jeśli szukasz przepisu na wspaniały piernik, to trafiłaś we właściwe miejsce! Ten tradycyjny wypiek o intensywnym smaku i aromacie przypraw z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie piernika może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także świetną okazją do spędzenia czasu w kuchni. W tym artykule podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem, podpowiemy jak podawać piernik oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego 
