Ogórki gruntowe dojrzały? Oto co z nich możesz zrobić
Do przeczytania w ok. 1 min.
Większość składników znajduje się w skórce, a nie w miąższu.
Ogórek jest szeroko stosowany w kuchni. Idealnie nadają się do konserwowania, zarówno świeże, jak i w puszkach, a także do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów. Ogórki kiszone mogą być używane do przygotowywania gotowych sałatek, w puszkach lub słoikach. Z ogórków można również przygotować pyszne zupy, takie jak chłodnik ogórkowy i zupa ogórkowa. Ogórki nadają się również do przygotowywania kanapek i przekąsek.
Ogórki są popularnym warzywem do konserwowania.
Najpopularniejsze są ogórki kiszone. Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia lub marynowania w całości, ale jeśli nie zostaną zebrane na czas, nie należy ich wyrzucać i marnować cennego surowca. Takie ogórki można wykorzystać do przygotowania sosu tzatziki w słoiku lub sałatek w stylu szwedzkim na zimę. Ogórki to naturalne kosmetyki. Zmiękczają skórę i łagodzą letnie stany zapalne i oparzenia słoneczne.