Canva.com

Oto przepis na dynię duszoną w śmietanie. Tak robi moja babcia

Dynia duszona w śmietanie to przepis na wegetariańskie danie, która zachwyca aksamitną konsystencją oraz optymalnym doborem przypraw podkreślających smak najpopularniejszego z jesiennych warzyw. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 0,5kg dyni
  • 2 papryki żółte
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz
  • Olej roślinny

Sposób przygotowania:

  1. Dynę obierz ze skóry, pozbaw pestek, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Paprykę przekrój na pół, wyjmij z niej pestki, a następnie pokrój ją w paseczki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  4. Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju roślinnego i podsmaż na nim cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię dynię. Wymieszaj składniki, a po kilku minutach podlej warzywa niewielką ilością wody, aby zaczęły się dusić.
  5. Przykryj patelnię i duś całość do momentu, gdy dynie będzie miękka.
  6. Dodaj na patelnię śmietanę, startą gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz według uznania. Całość wymieszaj i serwuj na gorąco. Potrawkę z dyni można jeść samą lub z ryżem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł