Pij ten syrop także w lecie. Organizm odwdzięczy się odpornością na jesień
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wzmacnia układ odpornościowy
Nasza odporność nie działa tylko w okresie zimowym, ale przez cały rok. Spożywanie syropu z imbiru w lecie dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych, które mogą wzmocnić układ odpornościowy. Gingerol zawarty w imbirze wspomaga produkcję białych krwinek, które są kluczowe dla zwalczania infekcji i chorób.
Przeciwdziała chorobom letnim
Okres letni jest związany z różnymi chorobami, takimi jak przeziębienia, grypa żołądkowa czy infekcje przewodu pokarmowego. Działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne imbiru może pomóc w zapobieganiu tego rodzaju schorzeniom. Spożywanie syropu z imbiru może wspomóc trawienie, redukować stan zapalny w organizmie i chronić przed infekcjami.
Pomaga w utrzymaniu chłodzenia organizmu
Chociaż imbir jest znany z właściwości rozgrzewających, to paradoksalnie może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała podczas upalnych dni. Spożywanie syropu z imbiru pomaga regulować temperaturę organizmu i zmniejsza uczucie gorąca. Dodatkowo, imbir działa przeciwpotnie i może pomóc w redukcji nadmiernej potliwości.
Poprawia trawienie
Latem często spożywamy większe ilości świeżych owoców i warzyw, które mogą obciążać nasz układ trawienny. Imbir ma właściwości uspokajające żołądek, poprawia trawienie i redukuje wzdęcia. Picie syropu z imbiru może pomóc utrzymać zdrowe i sprawne działanie układu pokarmowego.
Działa odświeżająco
Syrop z imbiru nie tylko ma korzystne działanie dla naszego zdrowia, ale także jest napojem o orzeźwiającym smaku. Możesz dodać kilka plasterków świeżego imbiru do letniej wody lub herbaty i cieszyć się przyjemnym, lekko pikantnym smakiem.