Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Do przeczytania w ok. 3 min.
Pizza wegetariańska – czyli jaka?
O jakiej pizzy można powiedzieć, że jest wegetariańska? Jakie składniki nie powinny się w niej znaleźć?
Pizza wegetariańska ma taką samą bazę jak wszystkie inne rodzaje pizzy. Ciasto wyrabia się więc z mąki o wysokim stopniu przemiału, z wody oraz drożdży. Pozostawia się je do wyrośnięcia na 24 h i po tym czasie formuje się placki.
Na pizzy wegetariańskiej obowiązkowo pojawia się sos pomidorowy przygotowany ze świeżych pomidorów. Układa się na niej warzywa, roślinne składniki takie jak np. tofu czy rośliny strączkowe.
Czego nie dawać na pizzę wegetariańską
Wśród produktów, które nie powinny znaleźć się na pizzy wegetariańskiej można wymienić mięso, wędliny, ryby i owoce morza. Niektórzy wegetarianie podchodzą jednak do kwestii ryb i owoców morza mniej restrykcyjnie i traktują je jako składniki dopuszczalne w swojej diecie.
Jakie dodatki wybrać do pizzy wegetariańskiej?
Wersji pizzy wegetariańskiej można stworzyć nieskończenie wiele – wszystko zależy od Twojej kreatywności i gustów kulinarnych. Co zatem można położyć na włoski placek w stylu wegetariańskim? Poniżej kilka propozycji:
- Brokuły, zielona papryka, pesto i szpinak – połączenie dla wielbicieli zielonych warzyw i prawdziwa bomba witaminowa m.in. z dużą ilością kwasu foliowego, żelaza i siarki. Takie warzywne połączenie uzupełnione parmezanem i serem mozzarella to prawdziwa wegetariańska uczta.
- Grillowane warzywa – cukinia, papryka, cebula i pomidory koktajlowe, a całość pokryta serem i świeżymi ziołami. Taka pizza nie potrzebuje już towarzystwa sałatki. Wybierz spód pełnoziarnisty, a po takim lunchu na pewno poczujesz się najedzony.
- Ziemniaki, jajka, papryczka jalapeño, czerwona papryka i ser cheddar – po takiej pizzy na pewno poczujesz się syty. Pokrój ziemniaki w cienkie paseczki i obsmaż je na patelni. Jajka wymieszaj z mlekiem i papryczkami; mieszankę podgrzej i wyłóż ją na pizzę pokrytą wcześniej sosem. Posyp usmażonymi ziemniakami i serem cheddar.
- Gruszka, kozi ser, szpinak i mozzarella – połączenie wytrawnych składników ze słodkim owocem nie jest żadną nowością – gruszka idealnie komponuje się ze smakiem koziego sera i przełamuje jego charakterystyczny posmak.
- Truskawki i ser mozzarella – połączenie być może dość nietypowe, ale kto powiedział, że w kuchni nie można trochę poszaleć. Taka pizza z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym, ale będzie też ciekawą odmianą w menu dorosłych.
- Pomidory koktajlowe, ser ricotta i mozzarella – pożywna i smaczna pizza z minimalną liczbą składników. Pomidorki polej oliwą i podpiecz je w piekarniku. Ser ricotta wymieszaj z czosnkiem, solą i mozzarellą. Serową mieszankę wyłóż na pizzę, a na wierzchu poukładaj pomidory. Zapiekaj całość w piekarniku przez ok. 15 minut.
Wegetariańskie smaki - przepis na pizzę, którą pokochasz
Pizza wegetariańska to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej pizzy mięsnej. Wybierając pizzę wegetariańską, dbasz o swoje zdrowie, środowisko i jednocześnie cieszysz się różnorodnymi smakami. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć swoje ulubione kombinacje smakowe. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, pizza wegetariańska z pewnością przypadnie Ci do gustu!