Materiał partnera

Poznaj włoskie produkty, dzięki którym przeniesiesz się do słonecznej Italii!

Kuchnia włoska cieszy się coraz większą popularnością. Dobrą wiadomością jest jednak fakt, że posmakowanie tych wyjątkowych i niepowtarzalnych aromatów jest możliwe nie tylko we Włoszech. W Polskich sklepach coraz częściej można spotkać oryginalne włoskie produkty, np. wędliny czy makarony makarony włoskie. Jednak które z nich warto włączyć do swojego jadłospisu? Podpowiadamy!

Szynka parmeńska o wyjątkowym smaku

Czy jest ktoś to nie słyszał o szynce parmeńskiej ( https://kuchnia-wloska.com.pl/category/szynka-parmenska-i-wedliny)? Ciężko nam w to uwierzyć, gdyż podbija ona kubki smakowe osób, które lubią aromatyczne dodatki do potraw. Ta popularna włoska szynka wytwarzana w szczególny sposób. Produkuje się ją w okolicach Parmy, która znajduje się w północnych Włoszech.

Powstaje w wyniku rygorystycznego procesu – udźce wieprzowe o wadze wynoszącej minimum 10 kilogramów są wieszane w dedykowanych do tego pomieszczeniach na 12 miesięcy. Przez ten czas surowe mięso wysycha i zamienia się szynkę o delikatnym aromacie, która zyskała sobie rzeszę fanów na całym świecie!

Dużą zaletą szynki parmeńskiej jest to, że jej lekkostrawność i niskokaloryczność, dzięki czemu może się zdarzyć, że sprawdzi się w diecie osób, które unikają mięsa ze względów zdrowotnych. Warto wykorzystywać tę wędlinę jako przystawkę, np. z owocami i serami czy włoskimi paluszkami. Doskonale sprawdzi się także w sałatkach i jako jeden ze składników pizzy!

Materiał partnera

Wśród przystawek nie może zabraknąć włoskich serów oraz wędlin!

Włoskie makarony, czyli pasta jak marzenie

Jednym z najpopularniejszych przedstawicieli włoskich smaków są oczywiście makarony. Te oryginalne wytwarzane we Włoszech mają jedną bardzo ważną zaletę – posiadają delikatnie chropowatą powierzchnię, do której lepiej przylega sos. Dzieje się tak dzięki specjalnemu sposobowi ich wytwarzania. Makarony włoskie najwyższej jakości powstają przy wykorzystaniu sit z brązu i w efekcie ma nieco inną strukturę niż ten klasyczny. Warto więc zwrócić uwagę na to, w jaki sposób są wytwarzane i wybierać te od sprawdzonych producentów.

Dodatkowo coraz więcej włoskich firm proponuje makarony z innych ziaren niż pszenica, co jest świetną wiadomością dla wszystkich unikających w swojej diecie glutenu. Włoskie makarony bezglutenowe wcale nie ustępują smakiem tym klasycznym, a można z nich tworzyć takie same potrawy. Chętnie wybierane są także makarony z dodatkami, np. grzybami czy papryczką chili, które posiadają subtelny aromat.

Jak wykorzystać makarony włoskie? Świetnie sprawdzą się jedzone z sosami lub wyłącznie podsmażonymi warzywami. Ich smak sam w sobie zachwyca, dlatego doskonale komponują się z niewielką ilością składników, np. z oliwą, czosnkiem i pieprzem. Tego typu połączenia jedynie brzmią skromnie, ale mogą zaskoczyć Cię doskonałym smakiem!

Włoskie makarony doskonale sprawdzą się także na zimno jako składnik sałatek. Chociaż nie są to oryginalne potrawy z Italii, taka adaptacja do zdrowej diety z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dbającym o siebie. Pasty świetnie pasują także do zapiekanek – idealnie będą komponować się z innymi autentycznymi włoskimi potrawami.

Włoskie sery, czyli smak, który pokochały miliony

Jeśli do tej pory nie próbowałaś oryginalnych włoskich serów, ich smak może nieco Cię zaskoczyć, gdyż wyraźnie różni się on od doskonale znanych nam polskich żółtych serów. Jednak jest ich zdecydowana zaleta, gdyż posiadają dzięki temu bardziej charakterystyczny aromat.

Jaki włoski ser warto wybrać? Oczywiście parmezan! Podobnie jak szynka parmeńska, także i on powstaje w określony sposób, z uwzględnieniem wieloletniej tradycji. Jest sezonowany nawet przez okres 30 miesięcy. Powstaje wyłącznie w serowarniach, które są zrzeszone w Konsorcjum Parmigiano Reggiano. Takie sery posiadają oznaczenie DOP – szukaj go na opakowaniu lub w opisie produktu, jeśli wybierasz zakupy w delikatesach internetowych.

Parmezan wyróżnia się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu pozwala wydobyć smak wielu różnych dań. Doskonale pasuje do sałatek, gdzie może grać główną rolę. Często wykorzystywany jest do pizzy – posypuje się nim już gotowy placek. Sprawdzi się także do dań na ciepło, m.in. zup oraz zapiekanek. Jeśli pokochasz jego smak, nie zapomnij o nim przy tworzeniu deski z przystawkami!

Artykuł sponsorowany
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł