Przechowuj tak koperek. Zachowa świeżość na dłużej
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak przedłużyć świeżość koperku?
Sposobem na utrwalenie przyprawy jest jej zamrożenie. Po oberwaniu liści z umytych i osuszonych gałązek należy je pokroić, a potem włożyć do szczelnego pudełka i umieścić w zamrażarce. Powyższa taktyka jest skuteczna, ale trzeba pamiętać o tym, aby zamrażać dokładnie osuszone warzywo, a w trakcie wyjmowania nie rozmrozić tych elementów porcji, które nie będą nam na razie potrzebne.
Zioło można zabezpieczyć także w nieco inny sposób. Należy położyć oczyszczony i posiekany koperek na emaliowanym bądź aluminiowym cedzaku, a następnie zanurzyć we wrzącej wodzie na 60 sekund. Potem wystarczy go odcedzić, przelać chłodną wodą i włożyć do szczelnych woreczków. Dzięki temu aromatyczny dodatek zachowa nie tylko swój piękny zielony kolor, ale także zapasteryzuje się. Będzie można dłużej cieszyć się jego walorami.
Co zrobić z nadmiarem koperku?
Po oczyszczeniu i posiekaniu koperek można przechować również w soli. Najpierw do słoika należy wsypać niewielką ilość soli - wystarczy tyle, aby powstała półcentymetrowa powłoka w naczyniu. Następnie ściśle rozmieścić dwu-centymetrowy poziom warzywa. Czynności trzeba powtarzać do momentu, aż cały pojemnik będzie wypełniony, natomiast ostatnią warstwą będzie sól. W tej formie zioło należy przechowywać w chłodziarce i sukcesywnie używać jako substytutu soli w kuchni.