Canva

Rozgrzewająca czekolada na gorąco. Dodaj sekretny składnik, a poczujesz się bosko!

Gorąca czekolada z czerwonym winem to rozgrzewający napój dla dorosłych, który zaskoczy wielu smakoszy i może stać się idealnym dodatkiem do spotkania w gronie znajomych czy też podczas walentynkowego wieczoru. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis i składniki na dwie solidne porcje.

Składniki na gorącą czekoladę

  • 1 szklanka mleka (może być mleko migdałowe lub owsiane)
  • ¾ szklanki śmietany kremówki 30%
  • Pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania gorącej czekolady z winem

Zdjęcie ilustracyjne Pexels

Jest dużo prostszy niż można by przypuszczać. Wystarczy wlać do rondelka mleko, śmietanę oraz wino. Kiedy całość lekko się zagrzeje, dodajemy cukier trzcinowy i czekoladę. Warto ją wcześniej połamać lub pokroić na jak najmniejsze kawałki, a wtedy szybciej się rozpuści. Całość mieszamy cały czas i podgrzewamy aż czekolada się rozpuści, a całość będzie miała kremową konsystencję. Bardzo ważne jest to, żeby czekolady nie zagotować.

Gotowy napój rozlewamy do filiżanek i pijemy na gorąco. Warto udekorować czekoladę z góry kawałkami liofilizowanych malin i szczyptą chili w proszku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł