Obłędnie puszysty i lekki sernik z czekoladą o smaku kawy. Najlepszy przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki do przygotowania pysznego sernika
Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy 18-20 cm. Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na spód:
- 72 g masła,
- 200 g ciastek czekoladowych;
na warstwę z serem:
- 605 g serka śmietankowego,
- 125 g śmietanki kremówki,
- 100 g cukru pudru,
- 100 ml mocnego naparu z kawy,
- 2 średnie jajka (wielkość M), ewentualnie 3 łyżki likieru kawowego;
na glazurę:
- 150 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao),
- ewentualnie 2 łyżki likieru kawowego.
Przygotowanie krok po kroku
W rondelku roztopmy masło. Ciastka z grubsza pokruszmy i wymieszajmy w misce najpierw z roztopionym masłem, potem z cukrem pudrem. Tortownicę natłuśćmy i rozmieśćmy na jej dnie masę z ciastek, dociskając mocno. Odstawmy na kwadrans czasu do lodówki. Rozgrzejmy piekarnik: przy włączonej górnej i dolnej grzałce do temperatury 150 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 130 stopni Celsjusza, gazowy ustawny na 1.
Następnie na warstwę z serem wymieszajmy trzepaczką serek ze śmietanką, dodając cukier puder, kawę i ewentualnie likier kawowy.
Nadal ubijając, kolejno dodawajmy białka. Przełóżmy masę do tortownicy. Tortownicę włóżmy do większej formy napełnionej wodą. Całość pieczmy około 49-53 minut. Następnie ciasto zostawmy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem chłodźmy co najmniej 12 godzin. Znów na glazurę roztopmy gorzką czekoladę w gorącej kąpieli wodnej i ewentualnie wymieszajmy z likierem kawowym. Płynną czekoladę od razu równo rozsmarujmy na serniku i pozwólmy jej dekoracyjnie spłynąć po bokach. Chłodźmy do momentu, aż czekolada całkowicie zastygnie.