Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
#fishandchips z piekarnika? Tak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepyszna ryba z frytkami zapiekana w piekarniku. To pyszny obiad zarówno dla wielbicieli ryb, jak i dla osób, które dopiero się przekonują do tego typu dań. To prawdziwe niebo w gębie, a jednocześnie posiłek bardzo prosty w przygotowaniu.
Ryba z frytkami — halibut z piekarnika
To miła odmiana po standardowych rybach, które jada się na co dzień.
Składniki
- 1 filet halibuta (już bez skóry)
- 1 łyżeczka oliwy
- 0,5 łyżki masła
- 0,25 łyżeczki oregano
- 0,25 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Przepis
- Umyj i osusz rybę.
- Nasmaruj halibuta oliwą, sokiem z cytryny, oregano i pieprzem cytrynowym.
- Włóż rybę do naczynia żaroodpornego, podziel masło na mniejsze kawałki, połóż na rybę i posyp natką z pietruszki.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
- Piecz od 15 do 20 minut.
Canva
Ryba z frytkami — domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki są najlepsze. Takie w wersji z piekarnika zawierają dużo żelaza.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka w proszku
Przepis
- Obierz, umyj i osusz ziemniaki.
- Pokrój je w słupki
- Polej ziemniaki olejem i posyp słodką papryką. Wymieszaj wszystko.
- Połóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz je w 220 stopniach Celsjusza od 15 do 30 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg.
Jak można modyfikować ten przepis?
Możesz oczywiście spróbować innych ryb, na przykład mintaja czy dorsza. Ciekawym rozwiązaniem może być trewal, lepiej go jednak usmażyć.
Zamiast frytek z ziemniaków, możesz przygotować takie z batatów. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz też wszystko usmażyć, zamiast szykować w piekarniku.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Eksperymentuj w kuchni: Ryba w panierce panko z ulubionymi dodatkami
Próbowałaś ryby w panierce panko? Ta japońska metoda panierowania ryb jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i chrupiąca. Dowiedz się, jak przygotować rybę w panierce panko!
Frytki keto? TAK!
Czy można sobie wyobrazić dietę bez frytek? Dla wielu osób jest to prawdziwe wyzwanie, szczególnie jeśli przestrzegają diety ketogenicznej. Jednak dzięki frytkom keto, można cieszyć się ulubionym smakiem i chrupkością, nie naruszając zasad diety keto. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne frytki keto, jakie mają właściwości zdrowotne i jak je podawać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Dodaj te zioła do ryby. Zawsze będzie aromatyczna i soczysta
Jeśli chcesz przygotować rybę, która rozpływa się w ustach i ma wyjątkowy aromat, zioła są kluczowym składnikiem Twojego sukcesu. Oto lista ziół, które doskonale komponują się z różnymi rodzajami ryb, nadając im niezapomniany smak i soczystość.