Canva

#fishandchips z piekarnika? Tak!

Przepyszna ryba z frytkami zapiekana w piekarniku. To pyszny obiad zarówno dla wielbicieli ryb, jak i dla osób, które dopiero się przekonują do tego typu dań. To prawdziwe niebo w gębie, a jednocześnie posiłek bardzo prosty w przygotowaniu.

Ryba z frytkami — halibut z piekarnika

To miła odmiana po standardowych rybach, które jada się na co dzień.

Składniki

  • 1 filet halibuta (już bez skóry)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 0,5 łyżki masła
  • 0,25 łyżeczki oregano
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Przepis

  1. Umyj i osusz rybę.
  2. Nasmaruj halibuta oliwą, sokiem z cytryny, oregano i pieprzem cytrynowym.
  3. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego, podziel masło na mniejsze kawałki, połóż na rybę i posyp natką z pietruszki.
  4. Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
  5. Piecz od 15 do 20 minut.
Canva

Ryba z frytkami — domowe frytki z piekarnika

Domowe frytki są najlepsze. Takie w wersji z piekarnika zawierają dużo żelaza.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka w proszku

Przepis

  • Obierz, umyj i osusz ziemniaki.
  • Pokrój je w słupki
  • Polej ziemniaki olejem i posyp słodką papryką. Wymieszaj wszystko.
  • Połóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz je w 220 stopniach Celsjusza od 15 do 30 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg.

Jak można modyfikować ten przepis?

Możesz oczywiście spróbować innych ryb, na przykład mintaja czy dorsza. Ciekawym rozwiązaniem może być trewal, lepiej go jednak usmażyć.

Zamiast frytek z ziemniaków, możesz przygotować takie z batatów. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz też wszystko usmażyć, zamiast szykować w piekarniku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł