Słoneczne wina śródziemnomorskie: Moscato d'Asti idealnym wyborem na początek lata oraz jako doskonały aperitif
Do przeczytania w ok. 3 min.
Najpopularniejsze wina białe – szeroki wybór
Najpopularniejsze wina białe to zazwyczaj lekkie i aromatyczne trunki. Dużą rozpoznawalnością cieszy się np. sauvignon blanc ze względu na swój przyjemny, owocowo - kwiatowy charakter. Wyczujemy w tym winie agrest, zielone jabłko, marakuję, cytrusy, a także trawę i bez. Inny, szeroko lubiany szczep to riesling, który ma odmienny profil aromatyczny – bardziej cytrusowy i mineralny. Wyczujemy w nim limonkę, cytrynę, brzoskwinię, gruszkę, ananas. W winie tym wyraźnie zarysowana jest jego kwasowość. Chardonnay natomiast jest szczepem uprawianym w bardzo wielu miejscach na całym świecie. W nim oprócz owoców wyczujemy wanilię, karmel oraz masło.
Wszystkie te odmiany mają wspólną cechę: wina pięknie pachną w kieliszku i od pierwszej sekundy zachęcają do degustacji. Ponadto, są to wina orzeźwiające, lekkie i smakują większości konsumentów. Wino muscat bardzo dobrze wpisuje się w profil takiego uniwersalnego wina. Poniżej przedstawiamy najważniejsze cechy tego wina.
Wygląd, aromat i smak wina Moscato d'Asti
Kolor Moscato d'Asti jest zazwyczaj jasno-słomkowy z zielonkawymi refleksami. Wino ma intensywny, owocowy i kwiatowy aromat, z wyraźnymi nutami brzoskwini, moreli, kwiatów pomarańczy, róży, a czasem także miodu i cytrusów. Smak jest słodki, ale zrównoważony, dzięki delikatnej kwasowości. Często wyczuwalne są w nim smaki dojrzałych owoców, takich jak brzoskwinie, gruszki i morele, a także nuty kwiatowe i miodowe. Najlepiej podawać Moscato d'Asti schłodzone, w temperaturze około 6-8°C, aby uwydatnić jego aromaty i smaki oraz zapewnić maksymalną świeżość.
Musowanie
Moscato d'Asti jest winem lekko musującym (frizzante), co oznacza, że ma subtelne bąbelki, które dodają mu lekkości i świeżości, ale nie są tak intensywne jak w winach w pełni musujących (spumante).
Niska zawartość alkoholu
Moscato d'Asti ma zwykle niską zawartość alkoholu, zazwyczaj w zakresie 5-6%, co czyni je lekkim i łatwym do picia winem deserowym.
Moscato d'Asti – perła Piemontu
Muscat z pochodzenia jest Egipską odmianą winorośli i należy do najstarszych szczepów świata. Moscato d'Asti to wino lekko musujące z regionu Asti w regionie Piemont, znanego z produkcji znakomitych win. Przez wielu Piemont uważany jest za najlepszy region winiarski Włoch. Moscato d'Asti jest wytwarzane z odmiany winorośli właściwej Muscat Blanc à Petits Grains, która charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznymi owocami. Wino to jest lekko musujące (niższe ciśnienie wina musującego w butelce określane jest mianem ffrizzante), słodkie i niskoprocentowe, co czyni je idealnym wyborem na letnie popołudnia do świeżych żółtych owoców oraz jako orzeźwiające wino deserowe.
Wino muscat - idealny wybór na początek lata
Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające napoje, a Moscato d'Asti spełnia wszystkie te oczekiwania. Jego słodki, zbalansowany smak z nutami brzoskwini, moreli, cytrusów i kwiatów czyni je doskonałym wyborem na ciepłe dni. To wino jest idealne na przyjęcia na świeżym powietrzu, pikniki czy spotkania z przyjaciółmi. Jego lekkość i delikatne musowanie sprawiają, że jest to wino, które można pić samo, ale również świetnie komponuje się z lekkimi potrawami, deserami oraz owocami.
Wino do owoców i słodszy aperitif
Aperitif to ważny element uroczystości – przygotowuje podniebienie na dalsze kulinarne doznania. Moscato d'Asti, dzięki swojemu aromatycznemu profilowi i delikatnej słodyczy, może być wyborem zarówno do deserów jak i aperitif. Jego świeżość i lekkość sprawiają, że doskonale pobudza apetyt i komponuje się z różnorodnymi owocami.