Materiał partnera

Szafa chłodnicza: jak wybrać najlepszą?

Szafa chłodnicza stanowi niezbędne wyposażenie branży gastronomicznej i handlowej – przemysł spożywczy i cukierniczy nie mógłby funkcjonować bez odpowiedniego schładzania produktów. Chłodziarki służą nie tylko do przechowywania żywności w prawidłowej temperaturze. Witryny z przeszklonymi drzwiami świetnie nadają się do prezentowania produktów, które kuszą klientów swoim apetycznym wyglądem i świeżością.

Szafy chłodnicze – gastronomiczny niezbędnik

Główne zadanie chłodziarek to zapewnienie żywności właściwych warunków termicznych, co gwarantuje dłuższą świeżość produktów i wydłuża ich przydatność do spożycia. Wyroby cukiernicze, gotowe dania, mięso i ryby, a także warzywa i owoce wymagają niskich temperatur, w przeciwnym razie szybko się zepsują i będą do wyrzucenia. Aby tego uniknąć, warto zainwestować w dobrej jakości szafę chłodniczą. Wybór chłodziarki trzeba dostosować do rodzaju branży i oferowanego asortymentu. Szafa chłodnicza musi być funkcjonalna, solidna i trwała, a także estetycznie wykonana. Jaką wybrać?

Szafy chłodnicze przeszklone do eksponowania towarów

Przeszklona szafa chłodnicza to idealny sposób na wyeksponowanie towarów np. w sklepie samoobsługowym czy hipermarkecie. Dzięki przezroczystym szklanym drzwiom wszystkie produkty będą dobrze widoczne. Skróci to czas obsługi klientów i przyspieszy dokonywanie wyborów – jeden rzut oka i już wiadomo, gdzie stoi nasz ulubiony jogurt czy serek. W markecie warto postawić też szafę chłodniczą na napoje. Zapewnimy wtedy spragnionym klientom picie w odpowiedniej temperaturze. Woda, soki i lekkie napoje alkoholowe najlepiej smakują schłodzone, szczególnie w czasie upałów. Szafa chłodnicza przeszklona znajdzie zastosowanie także w hotelach, barach, restauracjach. Do postawienia na blacie wybierzmy mniejsze modele, które w estetyczny sposób wyeksponują oferowany asortyment.

Materiał partnera

Szafa chłodnicza dwudrzwiowa czy jednodrzwiowa?

Wybór szafy chłodniczej musimy dostosować do naszych potrzeb pojemnościowych. Jeśli mamy do zagospodarowania zaplecze małego lokalu gastronomicznego, jednokomorowa szafa chłodnicza w zupełności wystarczy. Jeśli zależy nam na jak najlepszym wykorzystaniu miejsca, wstawmy do kuchni zgrabną szafę chłodniczą podblatową. A jeżeli mamy więcej przestrzeni użytkowej, zainwestujmy w wysoką wolnostojącą chłodziarkę z wygodnym układem półek, w której łatwo będzie znaleźć poszczególne produkty. W dużych lokalach przydadzą szafy chłodnicze 2-drzwiowe. A w naprawdę wielkich restauracyjnych kuchniach – nawet szafy 3- lub 4-drzwiowe.

Szafy chłodnicze renomowanych marek

Zakup markowego sprzętu to gwarancja wysokiej jakości i funkcjonalności. Szafy chłodnicze gastronomiczne muszą spełniać rygorystyczne normy, bo przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Ważne, żeby były energooszczędne, bo są nieustannie włączone. Aby prawidłowo funkcjonować przez długi czas, muszą być regularnie serwisowane. Szafa chłodnicza Stalgast to produkt polskiej marki, która oferuje zaawansowane technologicznie rozwiązania, łączy nowoczesny design z wyjątkowo starannym wykonaniem. Bez względu na to, czy wybierzemy klasyczne chłodziarki o dużej pojemności, czy szafy z przeszklonymi drzwiami, możemy być pewni, że produkty Stalgast spełnią nasze wysokie oczekiwania. Natomiast szafy chłodnicze Hendi oferują bardzo dobrą jakość w przystępnej cenie. Ta holenderska firma działa na rynku gastronomicznym już od 1934 roku, łącząc bogatą tradycję z wychodzeniem naprzeciw nowoczesnym trendom.

Szafy chłodnicze – podsumowanie

Chłodziarki to urządzenia do zadań specjalnych. Nie tylko zapewniają świeżość produktom spożywczym, mogą też stanowić elegancką witrynę do eksponowania asortymentu. Estetycznie wykonane, trwałe, energooszczędne szafy chłodnicze sprawdzonych marek to dobra inwestycja na długie lata.

Artykuł sponsorowany
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł