Szukasz pomysłu na kolorowe śniadanie? Ta sałatka jest boska!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem:
- 4 jajka
- 200 g świeżego zielonego groszku
- 500 g młodych ziemniaczków
- 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
- 2 średnie marchewki
- cytryna
- 300 ml majonezu
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczykiem - krok po kroku
Młode ziemniaczki dokładnie oczyść i ugotuj w osolonej wodzie. Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Groszek przepłucz i wrzuć do garnuszka. Nalej tyle wody, aby zakryła groszek i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, odcedź i przepłucz zimną wodą. Przygotuj sporą miskę. Ziemniaki pokrój w plastry i wrzuć do miski. Otwórz puszki z tuńczykiem i podziel go na mniejsze kawałki. Połowę oleju z jednej puszki zachowaj na później.
Rozdrobnioną rybę wrzuć do miski z ziemniakami. Marchew opłucz, obierz i zetrzyj na tarce kuchennej o dużych oczkach, dodaj do ziemniaków. Pora na ugotowany groszek, dodaj go do miski z pozostałymi składnikami. Obierz jajka i przekrój na ćwiartki i dodaj do miski. Do pozostałej oliwy z tuńczyka dodaj sok z połowy cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj porcję majonezu, wlej sos do sałatki i porządnie wymieszaj. Drobno posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek i posyp ziołami wierzch sałatki. Przygotowaną sałatkę włóż do lodówki na około pół godziny. Smacznego!