Ta mieszanka przypraw działa cuda. Jest idealna na diecie przeciwzapalnej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dobrze by było, by taka dieta przeciwzapalna składała się w dużej części z właściwych ziół oraz przypraw. Zainteresujmy się tymi, które mają rzeczywiste i udowodnione właściwości przeciwzapalne, a następnie na bieżąco dorzucajmy je do potraw, by uczynić z nich coś super zdrowego dla całego naszego ciała.
Kurkuma, cynamon i imbir
Pod względem likwidowania stanów zapalnych oraz zapobiegania kolejnym rewelacyjna jest chociażby kurkuma. Przyprawa ta pasuje przede wszystkim do dań kuchni orientalnej, więc jeśli przygotowujemy sobie potrawkę z chińskimi warzywami i gotujemy do niej ryż, koniecznie dorzućmy do niego przynajmniej łyżeczkę kurkumy, która pięknie go zabarwi i nada mu przyjemnego aromatu. Jeszcze lepiej połączyć kurkumę ze szczyptą cynamonu oraz małym dodatkiem imbiru. Trójskładnikowa mieszanka rozprawi się z każdym zapaleniem, a ponadto utworzy dla nas wybuchową kombinację smaków, która podniesie walory każdego dania azjatyckiego.
Polskie i tradycyjne dodatki
Całe szczęście nie tylko te orientalne czy egzotyczne przyprawy przeciwzapalne mogą nas leczyć. Jeżeli jesteśmy większymi fanami typowo polskiej kuchni i nie lubimy sięgać po żadne wymyślne składniki, oprzyjmy się na naszym zwykłym polskim czosnku i najlepiej jedzmy go codziennie, wcześniej tylko rozcierając go w prasce albo krojąc na mniejsze kawałki. Czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie dość, że pomaga on łagodzić stany zapalne, no to przy okazji wykazuje się działaniem antybakteryjnym, czyli działa na organizm na wielu płaszczyznach i ogólnie rzecz biorąc zawsze go uzdrawia.
Dietę przeciwzapalną dość łatwo można ułożyć, poprzez uwzględnienie w niej odpowiednich naturalnych produktów spożywczych i dodatków do dań. Sami patrzmy na to, jak wyglądają przyprawy oraz zioła przeciwzapalne. Używajmy tych składników codziennie, a cały nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.