To mleko będzie najlepsze do owsianki. Także dla tych, którzy nie tolerują laktozy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie mleko, gdy organizm nie toleruje laktozy?
W przypadku gdy nie jest się na diecie wegańskiej i nie unika się produktów pochodzenia zwierzęcego, najlepiej sięgnąć po zwykłe mleko. Najwięcej smaku ma w sobie to pełnotłuste, o zawartości tłuszczu wynoszącej ok. 3 procent, jednakże to dwuprocentowe czy nawet jednoprocentowe również będą dobrym wyborem, a oba produkty sprawdzą się u osób, które są na diecie i nie chcą dokładać sobie niepotrzebnie kalorii, bo wolą używać rzeczy nieco odchudzonych i tym samym bardziej dietetycznych. W przypadku nietolerancji laktozy zawsze można sięgnąć po wersję mleka bez laktozy, która smakuje bardzo podobnie, a często jest dużo lepiej przyjmowana przez układ pokarmowy, zwłaszcza ten wrażliwy.
Czy mleko sojowe jest dobre do owsianki?
Klasyczna owsianka na mleku uzyskuje typowy dla siebie smak, jednakże coś bardzo podobnego można przygotować bez użycia chociażby minimalnej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, a z wykorzystaniem produktów roślinnych, głównie napojów roślinnych, taki jak napój owsiany, kokosowy, migdałowy lub sojowy. Każdy z tych wyrobów smakuje nieco inaczej. Mleko sojowe nada owsiance fajnej gęstości i wprowadzi do niej trochę pełnowartościowego białka, podczas gdy owsianka wykonana na napoju migdałowym lub napoju kokosowym będzie mieć mniej kalorii i stanie się bardziej dietetyczna. Najwięcej smaku mają w sobie napoje typu barista. Wyróżnia je gęstość i kremowa konsystencja.
Niektórzy są natomiast zdania, że żadne mleko do owsianki nie pasuje tak dobrze jak zwykły naturalny jogurt lub gęsty jogurt grecki. Do płatków przygotowanych na jogurcie doskonale pasują różne owoce i pokrojone drobno orzechy, chociażby orzechy włoskie.