Tak zrobisz owsiankę bez gotowania. To prostsze, niż myślisz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bardzo zdrowa owsianka może też zostać przygotowana wieczorem dnia poprzedniego i spożyta dopiero na następny dzień, po uprzednim poleżeniu w lodówce. Taką owsiankę można wykonać bez gotowania. Robi się ją bezpośrednio w słoiku lub w innym naczyniu, z którego chce się ją spożywać i zostawia na całą noc, pozwalając wszystkim składnikom przeniknąć się nawzajem i pięknie ze sobą połączyć.
Jak przygotować owsiankę?
W zależności od tego, jak bardzo kaloryczną i sycącą owsiankę chce się wykonać, trzeba będzie użyć do niej innej ilości składników, których gramaturę każdy musi dopasować do siebie i do tego, jak bardzo jest głodnym oraz jak bardzo chce się najeść. Zazwyczaj jednak na standardowe śniadanie wystarcza porcja złożona z ok. 60 gramów płatków owsianych. Takie płatki należy wyspać do słoika i od razu uzupełnić dwoma dużymi łyżkami nasion chia, zalewając to wszystko tłustym mlekiem lub owsianym napojem roślinnym w ilości wynoszącej ok. 200 ml. Teoretycznie równie zdrowa owsianka mogłaby powstać na samej wodzie, jednakże wtedy byłaby mniej gęsta i nie tak bardzo kremowa, a przy tym zawierałaby mniej białka, które jest przecież niezbędnym składnikiem w każdej zdrowej diecie.
Wymieszane dokładnie składniki należy już tylko zakryć i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsianka będzie gotowa do spożycia, ale nie da się ukryć, że w takiej najprostszej swojej wersji zabraknie jej smaku, który zapewnią odpowiednie dodatki. Do owsianki pasują niemalże wszystkie owoce, przeróżne ziarna i orzechy, a także kremy orzechowe, gorzka czekolada i wiórki kokosowe. Każdego dnia można sięgać po inne dodatki, by każdego dnia cieszyć się innym smakiem namoczonych płatków.