Owsianka z cynamonem i owocami.
Canva

Tak zrobisz owsiankę bez gotowania. To prostsze, niż myślisz!

Tradycyjna owsianka jest gotowana na mleku, napoju roślinnym lub po prostu samej wodzie. Przygotowuje się ją na świeżo, zazwyczaj w godzinach porannych i następnie zajada na ciepło z ulubionymi dodatkami - zwykle owocami albo jakimś miodem lub syropem klonowym.
Reklama

Bardzo zdrowa owsianka może też zostać przygotowana wieczorem dnia poprzedniego i spożyta dopiero na następny dzień, po uprzednim poleżeniu w lodówce. Taką owsiankę można wykonać bez gotowania. Robi się ją bezpośrednio w słoiku lub w innym naczyniu, z którego chce się ją spożywać i zostawia na całą noc, pozwalając wszystkim składnikom przeniknąć się nawzajem i pięknie ze sobą połączyć.

Jak przygotować owsiankę?

W zależności od tego, jak bardzo kaloryczną i sycącą owsiankę chce się wykonać, trzeba będzie użyć do niej innej ilości składników, których gramaturę każdy musi dopasować do siebie i do tego, jak bardzo jest głodnym oraz jak bardzo chce się najeść. Zazwyczaj jednak na standardowe śniadanie wystarcza porcja złożona z ok. 60 gramów płatków owsianych. Takie płatki należy wyspać do słoika i od razu uzupełnić dwoma dużymi łyżkami nasion chia, zalewając to wszystko tłustym mlekiem lub owsianym napojem roślinnym w ilości wynoszącej ok. 200 ml. Teoretycznie równie zdrowa owsianka mogłaby powstać na samej wodzie, jednakże wtedy byłaby mniej gęsta i nie tak bardzo kremowa, a przy tym zawierałaby mniej białka, które jest przecież niezbędnym składnikiem w każdej zdrowej diecie.

Reklama

Wymieszane dokładnie składniki należy już tylko zakryć i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsianka będzie gotowa do spożycia, ale nie da się ukryć, że w takiej najprostszej swojej wersji zabraknie jej smaku, który zapewnią odpowiednie dodatki. Do owsianki pasują niemalże wszystkie owoce, przeróżne ziarna i orzechy, a także kremy orzechowe, gorzka czekolada i wiórki kokosowe. Każdego dnia można sięgać po inne dodatki, by każdego dnia cieszyć się innym smakiem namoczonych płatków.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama