Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Tort szpinakowo-mandarynkowy. Wyjątkowy deser na lato
Do przeczytania w ok. 2 min.
Torty pojawiają się na naszych stołach podczas każdego ważniejszego przyjęcia. Uświetniają rodzinne spotkania oraz uroczystości, a przecież powodów do świętowania i wspólnych imprez jest bardzo wiele. Chociaż większość przepisów pozwala nam przyrządzać torty słodkie, z kremem, masą budyniową oraz owocami, to jednak warto wypróbować także sprawdzone pomysły na torty z nieco bardziej nietypowymi składnikami - warzywami i owocami.
Połączenie szpinaku i mandarynek bywa na pierwszy rzut oka zaskakujące, a jednak jest bardzo smaczne i w dodatku zdrowe. Sam tort na stole prezentuje się bardzo zjawiskowo: jest kolorowy, pełen smaku i fantazji.
Składniki na tort szpinakowo-mandarynkowy
- Do przygotowania ciasta wykorzystamy: 250 g świeżego szpinaku, dwie trzecie szklanki oleju, trzy jajka, szklankę cukru, dwie szklanki mąki pszennej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
- Na masę będą potrzebne takie składniki: pół litra śmietany 36%, cztery łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone i kilka kropel olejku waniliowego.
- Dodatkowo będą potrzebne dwa słoiki mandarynek w zalewie i kilka świeżych owoców do dekoracji.
Przygotowanie pysznego tortu
- Szpinak umieść w kielichu blendera razem z olejem. Zblenduj na jednolitą masę. Jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę, dodaj zblendowany szpinak i dokładnie połącz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, również wymieszaj. Całą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudź.
- Przygotuj masę: do małej miski wlej śmietanę i dokładnie ubij aż do jej zgęstnienia. Wsyp cukier puder, dodaj serek mascarpone i olejek waniliowy. Utrzyj masę, powinna stać się gęsta.
- Placek przekrój na dwie równe części. Mandarynki z puszek odcedź, zalewą nasącz jedną część biszkoptu. Na ten biszkopt wyłóż połowę przygotowanej wcześniej masy. Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż na wierzch pozostałą część masy, udekoruj cząstkami świeżych mandarynek. Tort włóż do lodówki i podawaj schłodzony. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sposoby na ozdobienie tortu - topper na tort jako kluczowy element dekoracji
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przywiązuje się do estetyki wypieków, zwłaszcza w kontekście uroczystości takich jak urodziny, śluby czy rocznice. Dekorowanie tortów stało się nie tylko modą, ale również formą sztuki. Topper na tort to jeden z najważniejszych elementów, który potrafi nadać wyjątkowego charakteru każdemu wypiekowi. Oto kilka powodów, dla których warto zainwestować w topper na tort oraz jak najlepiej wykorzystać go do dekoracji.
Masa marcepanowa: Zaskakująco prosta w przygotowaniu!
Masa marcepanowa jest często wykorzystywana w cukiernictwie, ponieważ daje możliwość swobodnego kształtowania i formowania. Z masy tej powstają figurki i inne ozdoby na dziecięce torty, pralinki, oblane czekoladą batoniki, ciastka i inne łakocie.
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.