Tym możesz zastąpić śmietanę w zupie. Smak będzie nadal obłędny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Minimalny dodatek śmietany raczej nikomu nie zaszkodzi, ale jeśli często jada się różnego rodzaju zupy, kremy i sosy, warto by było nauczyć się je przygotowywać bez tego tłustego mlecznego dodatku. Tylko jak to zrobić, jeżeli nie chce się jednocześnie tracić pożądanej konsystencji dania?
Czym zastąpić śmietanę w sosie, a czym w zupie?
Chyba nie ma lepszego zamiennika dla śmietany od jogurtu naturalnego. Zamiana bardzo prosta, a jakże skuteczna, zwłaszcza w przypadku znalezienia jogurtu gęstego i treściwego, o konsystencji śmietanowej, który często w nazwie ma nawet adnotację, iż jest to jogurt śmietankowy. Co prawda taki produkt o gęstej formie może mieć ciut więcej kalorii od zwykłego lejącego się jogurtu naturalnego, jednakże mimo tego nadal będzie on mniej kaloryczny, zdrowszy i bardziej dietetyczny od tłustej zwykłej śmietany.
Kalorii można zaoszczędzić jeszcze więcej, gdy śmietanę zamieni się na... mleko. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki głupi pomysł.
Czym zastąpić śmietanę w zupie?
Wystarczy dolać do niej trochę tłustego mleka albo nawet sojowego napoju roślinnego, który sprawi przy okazji, że zupa nabierze innego smaku i stanie się bardziej orientalna, a zarazem egzotyczna. Mleko bardzo dobrze pasuje również do różnych pomidorowo-mięsnych sosów, czyli chociażby do klasycznego sosu bolońskiego, przygotowywanego do makaronu typu spaghetti.
A gdyby tak nauczyć się niczym nie zagęszczać ani sosów, ani zup?
Czasami to właśnie takie rozwiązanie okazuje się najlepsze. Zupy nie muszą być przecież super gęste, a sosy bardzo kremowe. Zdrowe jedzenie jest jednak ciut inne od tego "tradycyjnego" i do jego formy trzeba się po prostu przyzwyczaić, co każdy jest w stanie uczynić.