canva.com

W tych ciastkach zakochana była francuska królowa. Dziś kocha je cały świat

Makaroniki to małe, okrągłe ciasteczka wykonane z migdałów, cukru i białek. Są one bardzo popularne we Francji, a także w innych krajach europejskich. Makaroniki są dostępne w różnych kolorach i smakach, a ich przygotowanie jest wymagające, ponieważ wymagają dużej precyzji.

Według legendy makaroniki wynaleziono w Wenecji w XIII wieku przez mnichów z klasztoru San Marco. Ciasteczka były wówczas używane jako element liturgii. Makaroniki przywędrowały do Francji w XVI wieku wraz z Marią de' Medici, żoną Henryka II. Królowa była zakochana w makaronikach i rozpowszechniła je wśród francuskiej arystokracji.

Gdzie można zjeść makaroniki?

Makaroniki są obecnie jednym z najbardziej popularnych deserów we Francji. Są one serwowane w kawiarniach, restauracjach i cukierniach. Makaroniki są również popularne na przyjęciach i uroczystościach.

Jak zrobić francuskie ciasteczka?

Makaroniki są wykonane z trzech podstawowych składników: migdałów, cukru i białek. Migdały są mielone na proszek, a następnie mieszane z cukrem. Białka są ubijane na sztywną pianę, a następnie dodaje się je do masy migdałowej. Masa jest delikatnie wymieszana, a następnie formowana w okrągłe ciasteczka. Ciasteczka są pieczone w piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

Makaroniki są następnie przekładane kremem. Najpopularniejszym kremem do makaroników jest krem ​​ganache, który jest wykonany z czekolady i śmietany. Makaroniki są również przekładane kremem z masła, kremem z serka mascarpone lub kremem z bitej śmietany.

Makaroniki są delikatnymi ciasteczkami o aksamitnej konsystencji. Mają słodki smak i delikatny migdałowy aromat. Makaroniki są bardzo popularne wśród miłośników słodkości.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł