Włoskie gnocchi z ziołami i kremem pecorino. Prawdziwa uczta dla zmysłów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na domowe gnocchi
Do przygotowania tych kluseczek potrzebne nam będą następujące składniki:
- na krem - 155 g sera pecorino, kilka listków ziół (oregano, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn), 130 ml mleka 3,2%, sól, mielony pieprz czarny; na sos - 40 g specku (wędzonego boczku), 15 g masła;
- na gnocchi - 300 g mieszanki ziół (bazylia, oregano, estragon, rozmaryn, tymianek) + do dekoracji, 200 g sera ricotta, 1 duże jajko, 55 g startego sera parmigiano reggiano, 255 g mąki 00 + do oprószenia.
Jak zrobić aromatyczne gnocchi?
Przygotowanie - przygotujmy krem: ser pecorino zetrzyjmy na tarce. Znów zioła grubo posiekajmy i dodajmy do startego sera. Na nieprzywierającej patelni lekko podgrzejmy masło. Dodajmy ser z ziołami i mieszajmy trzepaczką, aby nie było grudek. Gotujmy na małym płomieniu do momentu, aż powstanie krem. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Przygotujmy sos - wędzony boczek pokrójmy na paski. Na patelni roztopmy masło, dodajmy speck i chwilę podgrzewajmy.
Przygotujmy gnocchi: zioła umyjmy, włóżmy do garnka, zalejmy wodą i gotujmy 4-5 minut. Następnie studźmy i dobrze odciśnijmy z wody, posiekajmy. Dodajmy ricottę i ser parmigiano reggiano, zamieszajmy. Wsypmy stopniowo mąkę, mieszając, do uzyskania dość zwartego, ale lepkiego ciasta. Powierzchnię roboczą oprószmy mąką i energicznie róbmy z ciasta kilka wałeczków, a następnie odrywając małe kawałki, formujmy gnocchi, lekko je zaokrąglając.
Układajmy na posypanej mąką powierzchni. Zagotujmy wodę, obficie posólmy, odlejmy 1/2 szklanki. Włóżmy gnocchi i gotujmy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmijmy i włóżmy bezpośrednio do kremu pecorino, delikatnie mieszając i dodając w razie potrzeby odrobinę odlanej wody. Kluseczki polejmy maślanym sosem ze speckiem, udekorujmy ziołami.