Pasta alla norma
Canva.com

Pasta alla norma, czyli przepis na sycylijski makaron z aromatycznym bakłażanem

Makaron, ser ricotta, bakłażan, zioła - zaledwie kilka składników wystarczy, aby stworzyć pyszne danie główne na sobotni lub niedzielny obiad. To także propozycja dla leniwych - to danio prawie samo się robi i je!
Reklama

Składniki na pyszny makaron

Pasta alla norma
Canva.com

Do przygotowania aromatycznego dania z kuchni włoskiej potrzebujemy:

  • makaron rigatoni – 450 g
  • ser ricotta – 200 g
  • bakłażan – 400 g
  • oliwa – 1/4 szklanki
  • pomidory w puszce z cebulą i czosnkiem – 400 g
  • świeża bazylia – 2 garście
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • płatki papryki chili – ½ łyżeczki
  • starty parmezan – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Pasta alla norma krok po kroku

Przygotowanie pasta alla norma, czyli sycylijskiego makaronu z obłędnie pysznym bakłażanem jest banalne. Na początku przygotowujemy blaszkę do pieczenia: wykładamy ja papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Bakłażany kroimy w kosteczkę, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Wszystko przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy przez 35 minut.

Na dno patelni wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy pomidory oraz chili i oregano. Całość powinniśmy dusić pod przykrywką przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Sos mieszamy z makaronem i podajemy ze świeżą bazylią i pokruszonym serem ricotta i parmezanem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama