Wytrawne muffinki z jajkiem, czyli włoska frittata. Idealne danie na jesień!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na jajeczne muffiny
Frittata to nic innego jak danie z jajkiem. W formie pysznych, wytrawnych muffinek - frittata nie raz nas zaskoczyła. Wyjątkowy wygląd sprawia, że mamy ochotę zjeść wszystkie z talerza.
Frittata w formie małego placka muffinki jest dużo łatwiejsza także do odgrzania w domowym opiekaczu. Dziś przygotujemy pyszne włoskie danie w wersji warzywnej. To doskonała propozycja na zbliżającą się jesień - pyszne, zdrowe i kolorowe.
Jak zrobić frittatę wytrawnie?
Do przygotowania 16 muffinek z jajek potrzebujemy:
- 12 dużych jajek
- 400 g sera feta
- 200 ml mleka
- 12 łyżek mrożonego groszku
- mała czerwona papryka
- morska sól i świeżo mielony pieprz
- mała łyżeczka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie jajecznych muffinek we włoskim stylu jest bardzo proste. Na początku do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy sól oraz pieprz. Całość lekko roztrzepujemy widelcem. Dolewamy odrobinę mleka i mieszamy.
Foremkę do muffinek smarujemy masłem lub margaryną. Do każdego zagłębienia wsypujemy groszek, dodajemy ser feta i paprykę. Całość zalewamy jajeczną masą.
Frittatę we włoskim stylu à la muffiny pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 35 minut. Muffinki podajemy ze świeżymi ziołami i grillowanym chlebem.