Dżem z mirabelek
Canva.com

Pyszny dżem mirabelkowy. Koniecznie musicie spróbować!

Zebraliście w ogrodzie dojrzałe, miękkie mirabelki? To doskonały składnik na pyszne dżemy i konfitury. Słodki dżem możecie wykorzystać do naleśników oraz kanapek.
Reklama

Jakie składniki na dżem?

Dżem z mirabelek
Canva.com

Dżem mirabelkowy jest niezwykły. Ma słodki smak, ale jednocześnie kwaskowy finisz. Do tego ma delikatną, gładką strukturę i przepiekny - intensywnie pomarańczowy kolor. Wyjątkową barwę możemy zawdzięczać skórce mirabelki.

Jeśli macie w swoim ogrodzie drzewko mirabelkowe lub właśnie zostaliście obdarowani koszykiem pełnym pysznych, żółtych owoców, to warto jak najszybciej zrobić pyszny dżem lub kompot z mirabelek.

Reklama

Jak zrobić pyszny dżem z mirabelek?

Do przygotowania pysznego dżemu mirabelkowego potrzebujemy:

  • 2,2 kg mirabelek
  • 50 ml wody
  • 700 g cukru
Dżem z mirabelek
Canva.com

Na początku płuczemy mirabelki i wyrzucamy zepsute lub nadpsute owoce. Pamiętajmy, aby do przygotowania pysznych przetworów zawsze używać tylko zdrowych mirabelek. Małe, żółte śliwki wrzucamy do garnka z wodą. To ważne, aby owoce nie przypaliły się, a puściły sok. Całość gotujemy przez 15 minut aż owoce będą miękkie.

Następnie oddzielamy miąższ śliwek od pestek i skórek. Wszystko podgrzewamy w dużym garnku i gotujemy przez 2,5 godziny na małym ogniu. Istotne jest, aby odparowała przynajmniej 1/3 objętości i wszystko powinno zgęstnieć. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy dżem przez 10 minut. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama