Pyszny dżem mirabelkowy. Koniecznie musicie spróbować!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jakie składniki na dżem?
Dżem mirabelkowy jest niezwykły. Ma słodki smak, ale jednocześnie kwaskowy finisz. Do tego ma delikatną, gładką strukturę i przepiekny - intensywnie pomarańczowy kolor. Wyjątkową barwę możemy zawdzięczać skórce mirabelki.
Jeśli macie w swoim ogrodzie drzewko mirabelkowe lub właśnie zostaliście obdarowani koszykiem pełnym pysznych, żółtych owoców, to warto jak najszybciej zrobić pyszny dżem lub kompot z mirabelek.
Jak zrobić pyszny dżem z mirabelek?
Do przygotowania pysznego dżemu mirabelkowego potrzebujemy:
- 2,2 kg mirabelek
- 50 ml wody
- 700 g cukru
Na początku płuczemy mirabelki i wyrzucamy zepsute lub nadpsute owoce. Pamiętajmy, aby do przygotowania pysznych przetworów zawsze używać tylko zdrowych mirabelek. Małe, żółte śliwki wrzucamy do garnka z wodą. To ważne, aby owoce nie przypaliły się, a puściły sok. Całość gotujemy przez 15 minut aż owoce będą miękkie.
Następnie oddzielamy miąższ śliwek od pestek i skórek. Wszystko podgrzewamy w dużym garnku i gotujemy przez 2,5 godziny na małym ogniu. Istotne jest, aby odparowała przynajmniej 1/3 objętości i wszystko powinno zgęstnieć. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy dżem przez 10 minut. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików.