Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Znasz sekret wadowickiej kremówki papieskiej? Ciasto jest kluczowe!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kremówki to popularny deser, który swą sławę zawdzięcza papieżowi Janowi Pawłowi II. Ojcu Świętemu przypominały czas młodości spędzony w Wadowicach i do dziś to ciastko jest prawdziwym wadowickim symbolem. Prawdziwe i pyszne papieskie kremówki możemy z łatwością przygotować również w domu. Chociaż wymagają poświęcenia czasu i pracy, to jednak zdecydowanie warto je przyrządzić.
Dlaczego kremówki z naszego przepisu są tak pyszne?
Sekret ich smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta: musi ono być kilkakrotnie zamrażane, dzięki czemu ciastka będą kruche i delikatne, a jednocześnie ciasto nabierze wyjątkowej tekstury. Bardzo ważny jest również krem - gładki i puszysty.
Składniki na papieskie kremówki
Do przyrządzenia kremówek wykorzystamy: 300 g masła, 300 g mąki pszennej, jajko, łyżkę stołową octu winnego, 150 ml ciepłej wody, dwie torebki budyniu waniliowego, trzy szklanki mleka, pięć łyżek cukru, sześć łyżek cukru pudru, kostkę margaryny, torebkę cukru wanilinowego, 250 g śmietanki 30%.
Przepis na kremówki
Canva.com
- Wykonanie kremówek zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego ze 100 g mąki oraz 300 g masła. Z tych składników formujemy kulę, którą następnie odkładamy.
- Przy użyciu 200 g mąki, jajka, octu oraz ciepłej wody zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na rozwałkowanym cieście rozprowadzamy delikatnie przygotowaną wcześniej kulę ciasta francuskiego. Ciasto składamy w kształt koperty i zamrażamy na kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy je w jedną stronę na grubość jednego centymetra. Składamy ciasto w kwadrat i ponownie zamrażamy na kwadrans. Tę czynność powtarzamy jeszcze cztery razy.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na placek o półcentymetrowej grubości, który następnie układamy na dużej blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Pieczemy aż do zrumienienia przez piętnaście do dwudziestu pięciu minut.
- Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Jak zrobić pyszny krem?
- Przygotowujemy krem: budyń waniliowy przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i studzimy, a następnie miksujemy z miękką margaryną.
- Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Dodajemy jeszcze trzy łyżki cukru pudru i delikatnie mieszamy. Łączymy masę budyniową z ubitą śmietaną. Całość wykładamy na pierwszy płat ciasta i przykrywamy drugim płatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Gotowe ciasto kroimy w kwadratowe kawałki. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!