Cannoli
Canva.com

Chrupiące cannoli z Sycylii. Obłędny krem z pistacjami

Chrupiące wafelki Cannoli z dodatkiem obłędnie pysznego kremu z pistacjami to jeden z naszych ulubionych deserów, gdy tylko wybieramy się na wakacje do słonecznej Sycylii. Dzielimy się z wami prostym przepisem na pyszny deser!
Reklama

Słodkości z Sycylii

Cannoli
Canva.com

Do przygotowania kremu do cannoli potrzebujemy:

  • serek ricotta – 250 g
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • cukier puder – 80 g
  • śmietanka kremówka 30% lub 36% – 100 ml

Ponadto musimy przygotować:

  • wafelki do cannoli – 250 g
  • pistacje – 300 g
  • cukier puder – do obsypania cannoli

Jak przygotować pyszne cannoli?

Cannoli
Canva.com

Cannoli to rodzaj ciasta wykonanego z ciasta w kształcie muszli, zwykle smażonego i nadziewanego serem ricotta. Jest tradycyjnie spożywany na Sycylii i południowych Włoszech, ale stał się popularny na całym świecie.

Reklama

Cannoli są zwykle spożywane jako deser lub jako przystawka. Są tradycyjnie spożywane w okresie Bożego Narodzenia. Zazwyczaj podawane są z kawą lub espresso.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Na początku przygotujemy krem do nadziania naszych wafelków cannoli. Ser ricotta łączymy z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową i sokiem z cytryny.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Całość wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Krem śmietankowy z serkiem ricotta za pomocą worka cukierniczego przekładamy do wafli cannoli. Krem wykładamy obficie, aż po brzegi.
  4. Na koniec obieramy pistacje z łupek i siekamy je nożem. Końcówki cannoli zamaczamy, aby pistacje przykleiły się do kremu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama