Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Zupa kartoflanka - szybko i smacznie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa kartoflanka to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. To proste danie, które można przygotować w kilka minut, a smakuje wyśmienicie. W tym artykule przedstawimy przepis na zupę kartoflankę oraz kilka porad, jak ją podawać.
Przepis na zupę kartoflankę
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
- W garnku rozgrzać masło i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć na złoty kolor.
- Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez kilka minut.
- Dodać bulion warzywny i gotować na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli lubisz, możesz zostawić kilka niezmielonych ziemniaczków
- Dodać śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podać na gorąco.
canva.com
Jak podawać zupę kartoflankę?
Zupę kartoflankę można podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego chleba lub grzankami. Można również dodać do niej kiełbasę lub boczek. Zupa kartoflanka świetnie smakuje również z dodatkiem kwaśnej śmietany lub startego sera.
Porady
- Zamiast masła, można użyć oleju roślinnego.
- Jeśli nie masz bulionu warzywnego, możesz użyć bulionu drobiowego lub wołowego.
- Przed podaniem zupy, warto dodać do niej kilka kropel soku z cytryny. Dzięki temu nabierze ona lekkości i świeżości.
- Zupę kartoflankę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Zobacz także
Zupa idealnie kremowa
Zupa kartoflanka to proste danie, które można przygotować w kilka minut. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie. Warto spróbować tego przepisu i podać zupę kartoflankę w towarzystwie chrupiącego chleba lub grzanek.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!