Galangal
Canva.com

Co to jest galangal i jak może wpłynąć na nasze zdrowie?

Galangal to przyprawa podobna do imbiru o lekko słodkim i cytrusowym smaku. Jest powszechnym składnikiem kuchni z Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w potrawach tajskich i kambodżańskich. Jest również używany w kuchni indyjskiej i karaibskiej. Galangal ma zastosowanie lecznicze i jest często stosowany w walce z zaburzeniami trawienia, bólu gardła, kaszlu i gorączce.
Reklama

Czy galangal jest zdrowy?

Galangal
Canva.com

Galangal jest podobny do imbiru. Przyprawa jest powszechnie stosowana w kuchni tajskiej. Jest ważnym składnikiem niektórych z najbardziej znanych potraw Tajlandii, takich jak pad thai i tom yum kung.

Galangal jest bardzo zdrowy dla żołądka, ponieważ może pomóc w walce z nudnościami i innymi problemami żołądkowymi. Ma również właściwości przeciwgrzybicze, które mogą być pomocne dla osób cierpiących na infekcje drożdżakowe. Może również pomóc w trawieniu, ponieważ jest naturalnym środkiem wspomagającym trawienie.

Reklama

Znany jest również jako galanga lub chiński imbir. Galangal ma nieco słodszy smak niż imbir i jest stosowany zarówno w pikantnych, jak i słodkich potrawach. Pochodzi z tropikalnych regionów Azji Południowo-Wschodniej, ale jest również uprawiany w południowych Chinach, północnych Indiach i na Tajwanie.

Niezwykłe właściwości przyprawy z Azji

Może być stosowany w zupach, sosach, curry i frytkach. Galangal jest również używany do produkcji past curry i innych mieszanek przypraw.

Galangal
Canva.com
Reklama

Chociaż ma długi okres przydatności do spożycia, należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni od zakupu. Galangal należy owinąć w papierowe ręczniki i umieścić w plastikowej torbie. Zaleca się używanie ręczników papierowych do owinięcia galangalu, ponieważ wchłoną one nadmiar wilgoci, która może spowodować jego gnicie.

Top 10 dań azjatyckich, które warto wzbogacić smakiem galangalu

  1. Zielona pasta curry
  2. Owoce morza w mleku kokosowym
  3. Orientalny makaron słodko-kwaśny
  4. Zupa Tom Kha Gai z mleczkiem kokosowym
  5. Tajska zupa z krewetkami
  6. Sałatka tajska z mieloną wołowiną
  7. Bulion wieprzowy Tom Saap
  8. Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
  9. Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
  10. Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama