gorzka czekolada na niebieskim talerzy w otoczeniu ziaren kakao
canva.com

Czekolada na diecie - tak czy nie?

Jedni mówią, że jest zdrowa i wartościowa, inni z kolei są święcie przekonani o tym, że w żadnym wypadku nie powinno się jej spożywać na diecie. Kto ma rację? Jak zwykle zresztą prawda tkwi gdzieś pośrodku. We wszystkim trzeba zachować umiar, także i w jedzeniu czekolady.
Reklama

Spożywana od czasu do czasu, w odpowiednich ilościach i jeszcze do tego w wersji gorzkiej, a nie tej mlecznej bądź, co gorsza, białej, okaże się wartościowym dodatkiem do normalnej zdrowej diety. Warto poznać różne ciekawostki o czekoladzie, które pomogą jeszcze lepiej ją zrozumieć. Nie wszystko to, co na pozór wydaje się złe, rzeczywiście takie jest.

Prawdziwa czekolada, czyli jaka?

W prawdziwej czekoladzie nie brakuje bowiem licznych dobrych właściwości i wartości odżywczych. Mówiąc o prawdziwej, ma się na myśli tą, w której zawartość kakao wyniesie przynajmniej 70%, a najlepiej jeszcze więcej - w okolicy 90 czy nawet 100%. Wysoka zawartość kakao zmienia smak zwykłej z pozoru tabliczki. Czekolada gorzka jest bardzo intensywna, dla niektórych wręcz "mocna".

Reklama

Ma ziemistą strukturę i wyraźną lepkość oraz wysoką zawartość tłuszczu, którą dosłownie czuć pod językiem. Do tego smaku i struktury trzeba się po prostu przyzwyczaić, ale ten, komu uda się to zrobić, najprawdopodobniej będzie w stanie docenić walory smakowe prawdziwej gorzkiej czekolady i gdy raz jej spróbuje, nigdy więcej nie zechce sięgnąć po przesłodzoną mleczną tabliczkę.

Czy warto jeść zawsze gorzką czekoladę?

Nie jest jednak powiedziane, że tylko gorzka czekolada na diecie będzie dobrym wyborem. Jeżeli bowiem nader nade uwielbia się smak mlecznej lub białej czekolady i taki wyrób uznaje się za swój ulubiony słodycz świata, od czasu do czasu warto sobie na niego pozwolić, a wręcz wypadałoby to zrobić dla zachowania prawidłowej relacji z jedzeniem.

Reklama

Nie należy dzielić produktów spożywczych na te „złe” i „dobre". Elementem prawidłowo zbilansowanego stylu żywienia jak najbardziej może być nawet mocno cukrowa biała czekolada, o ile tylko spożywa się ją z umiarem i robi się to sporadycznie, a nie codziennie i tylko po to, by poprawić sobie nastrój.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama