Babeczki na Halloween
Canva.com

Czekoladowe muffinki z kawałkami dyni na Halloween

Blisko Halloween, a Ty chcesz przygotować coś wyjątkowego? Czekoladowe muffinki z kawałkami dyni to doskonały pomysł! To połączenie słodkiej czekolady z delikatnym smakiem dyni sprawia, że te muffinki są nie tylko pyszne, ale też idealnie wpisują się w atmosferę tego święta. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować!
Reklama

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszenna
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków w proszku
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka puree z dyni (można użyć świeżej lub z puszki)
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej na drobno

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formy na muffinki, wyłożone papilotkami lub natłuszczone.
  2. W dużej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy.
  3. W innej misce ubij olej roślinny z cukrem. Dodaj jajka, ekstrakt z wanilii oraz puree z dyni i dokładnie wymieszaj.
  4. Połącz zawartości obu misek, dodając stopniowo składniki suche do mokrych. Mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do przygotowanych foremek na muffinki, napełniając je do około 2/3 wysokości.
  7. Piecz muffinki przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w środek wyjdzie suchy.
  8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
  9. Serwuj na halloweenowej imprezie lub jako słodki przysmak na co dzień!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama