Łyżka z której sypie się cukier, a na cukrze leży malina.
Canva

Czym zastąpić cukier? Sprawdź!

Powody ograniczenia lub zastąpienia cukru mogą być różne. Czasem ktoś chce zadbać o zdrowie lub linie, innym może przeszkadzać szybko rosnąca cena tego produktu. Jednak bez względu na powody, warto wiedzieć, że nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkiego. Spokojnie można użyć innych specyfików, które też sprawdzą się w kuchni.
Reklama

Zamienniki cukru — zdrowsze opcje

Jeśli ktoś po prostu chce, odżywiać się zdrowiej, może używać różnych słodkich zamienników.

  • Stewia — ma więcej wartości odżywczych niż cukier, ale co ciekawe... jest też od niego słodsza. Nie można więc przesadzić z jej ilością.
  • Miód — jest bardzo zdrowy i smaczny, trzeba jednak pamiętać, że traci swoje cenne właściwości po podgrzaniu do zbyt wysokiej temperatury. Kiedy dodaje się go do dań czy napojów, powinny być lekko wystudzone.
  • Syrop klonowy — jest naprawdę przepyszny, chociaż ma nieco gorzki smak. A przy tym ma dużo mniej kalorii niż biały cukier.
  • Ksylitol — co to takiego? To inaczej cukier z soku brzozowego! Ważne jest to, że ma niski indeks glikemiczny.
  • Syrop z agawy — też ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nadaje się dla diabetyków.
  • Cukier brązowy — nadal to tylko cukier, jednak zdrowszy od białego.
Reklama

Uwaga: trzeba pamiętać o tym, że jakiekolwiek zamienniki cukru użyte zbyt często i w zbyt dużych ilościach, nadal nie są zdrowe.

Biały i brązowy cukier leżą na blacie.
Canva

Czym można zastąpić cukier w wypiekach?

Tutaj świetną alternatywą będzie syrop klonowy i ksylitol. Dobrą alternatywą jest miód, trzeba jednak pamiętać o trzech rzeczach. Jak już było wspomniane, w wysokiej temperaturze traci on swoje prozdrowotne właściwości, żywności z miodem nie mogą jeść dzieci poniżej pierwszego roku życia oraz nie jest to wegański produkt.

Sprawdzą się też... banany! Te dojrzałe, są na tyle słodkie, że nie trzeba nic szczególnego dodawać. Ciekawym zamiennikiem białego cukru jest też cukier kokosowy i syrop daktylowy.

Cukier na łyżce, obok leżą kostki cukru.
Canva

Czym można zastąpić cukier w przetworach?

Tu najlepiej sprawdzi się ksylitol, stewia i daktyle. Na pewno dodadzą domowym dżemom i konfiturom wyjątkowego smaku, a jednocześnie są zdrowe.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama