chleb pszenny - tostowy
pexels.com

Dieta ubogoresztkowa - wskazania, przeciwskazania, a także zasady jej stosowania

Dieta ubogoresztkowa jest lecznicza i powinno się ja stosować po wyraźnych zaleceniach lekarza. Przede wszystkim jest to ratunek dla osób, które borykają się z różnego rodzaju schorzeniami układu pokarmowego. Jest to inaczej dieta niskobłonnikowa. W naszym artykule znajdziesz najważniejsze informacje na temat tego typu jadłospisów.
Reklama

Na czym polega dieta ubogoresztkowa?

Dieta ubogoresztkowa jest lecznicza, co oznacza, że powinna być stosowana w konkretnych sytuacjach, kiedy stan zdrowia pacjenta tego wymaga. Zawsze należy ją wdrażać pod okiem specjalisty, a więc dietetyka lub lekarza, który pokieruje daną osobą i powie, co może jeść, a także na jakich zasadach. Jadłospis jest przede wszystkim pełnowartościowy oraz lekkostrawny. Pacjenci unikają spożywania produktów, które są bogate w błonnik pokarmowy. Chodzi o to, aby odciążyć układ pokarmowy. To oznacza, że posiłków w ciągu dnia powinno być minimum pięć, a maksymalnie sześć. Dodatkowo ich łączna kaloryczność powinna wynosić od 2 do 3 tys. kcal. Co ważne posiłki muszą być wysokobiałkowe oraz niskotłuszczowe.

Mąka pszenna sypana na ciasto na bułki
pexels.com

Kto powinien stosować się do diety ubogoresztkowej?

Reklama

Przede wszystkim dieta ubogoresztkowa to idealny wybór dla osób, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego. To właśnie im zalecane jest spożywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Mowa tutaj o osobach z chorobami takimi jak:

  • choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego oraz trzustki,
  • chorobach nowotworowych przewodu pokarmowego,
  • uporczywych biegunkach.

Ponadto dieta jest polecana również osobom, które przygotowują się do różnego rodzaju badań diagnostycznych, takich jak kolonoskopia czy są po operacjach. Trzymanie się jadłospisu o niskiej zawartości błonnika w daniach, nie ogranicza wchłanianie toksyn, z kolei sprzyja szybszej regeneracji i wspomaga prawidłową przemianę materii.

Co można jeść, a czego powinno się unikać? Dieta ubogoresztkowa - zasady

Reklama

Zastosowanie diety ubogoresztkowej wcale nie jest tak proste i oczywiste jak mogłoby się wydawać. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że jest ścisła lista produktów, które są polecane i niewskazane w jadłospisach. Produkty zalecane to:

  • chudy nabiał,
  • herbaty owocowe,
  • słaba herbata,
  • rozcieńczone soki,
  • chude mleko,
  • łagodne przyprawy,
  • napary ziołowe,
  • chuda szynka drobiowa,
  • pszenne pieczywo,
  • płatki ryżowe,
  • mąki pszenne,
  • bułki pszenne,
  • banany,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • ziemniaki,
  • pomidory bez skórki,
  • dojrzałe owoce, w tym owoce jagodowe oraz banany,
  • jaja gotowane na miękko albo półtwardo,
  • koperek,
  • zielona pietruszka.

Absolutna podstawa tej diety to oczyszczone produkty zbożowe, które charakteryzują się tym, że mają niski poziom błonnika. Z diety należy wyeliminować również wszelkiego rodzaju surowe owoce oraz orzechy, które mogą podrażniać błonę śluzową jelit.

Reklama

Wszystkie dania powinny być przetworzone. Nie można jeść surowych warzyw czy owoców w pierwotnej formie, które nie są musami. Istotne jest zatem gotowanie w wodzie, na parze, a także duszenie bez obsmażania poszczególnych produktów.

Produkty, których nie powinno się jeść:

  • mocna herbata,
  • napoje gazowane i alkoholowe,
  • kawa naturalna,
  • tłuste mleko,
  • tłuste sery,
  • pieczywo żytnie, graham, razowe,
  • grube makarony,
  • mąka pełnoziarnista,
  • tłuste ryby,
  • gruboziarniste kasze,
  • cebula i czosnek,
  • gruszki,
  • sałatki,
  • warzywa kapustne,
  • ocet,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • gotowane i smażone jaja,
  • czereśnie,
  • niedojrzałe owoce.
Warzywa - awokado, ogórki i inne
pexels.com
Reklama

W przypadku chorób ze strony przewodu pokarmowego bardzo ważne jest to, aby ściśle przestrzegać diety, a przede wszystkim zaleceń lekarza. Każda osoba powinna skupić się przede wszystkim na konsultacji ze specjalistą, który poprowadzi pacjenta za rękę, ponieważ dieta lecznicza, która jest stosowana w nieodpowiedni sposób może doprowadzić do tragicznych skutków i po prostu pogorszenia stanu zdrowia.

Skutki uboczne

Stosowanie diety ubogiej w błonnik przez długi czas może skończyć źle dla organizmu. Jest to po prostu szkodliwe. Należy zatem pamiętać o tym, że diety ubogoresztkowej nigdy nie powinno się stosować bez wyraźnych zaleceń lekarza. Może to bowiem doprowadzi do dysbiozy w przewodzie pokarmowym. W skrajnych przypadkach może to skończyć nawet chorobą nowotworową.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama