Dodaj codziennie do herbaty łyżeczkę "płynnego złota". Jeszcze nam podziękujesz za to, co się stanie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co warto wiedzieć o miodzie manuka?
Miód manuka to miód jednokwiatowy produkowany z nektaru drzewa manuka. Znany również jako galaretowaty krzew, drzewo herbaciane i miód medyczny, miód manuka jest ceniony za swój wyjątkowy smak i właściwości lecznicze. Drzewo manuka pochodzi z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
Miód ten był od wieków używany przez rdzennych Maorysów z Nowej Zelandii. W ostatnich latach miód manuka zyskał popularność na całym świecie dzięki swoim rzekomym właściwościom zdrowotnym. Jest produkowany przez pszczoły. Zawiera duże ilości enzymów, minerałów, witamin i aminokwasów. Ma też unikalne właściwości antybakteryjne, których nie ma w innych rodzajach miodu.
Właściwości zdrowotne manuka
Wykazano, że miód manuka ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Stosowano go w leczeniu wielu chorób, w tym ran, wrzodów, trądziku i bólu gardła. Mówi się też, że miód manuka wzmacnia system odpornościowy i wspomaga zdrowie układu pokarmowego. Potrzeba więcej badań, by potwierdzić skuteczność miodu manuka w leczeniu różnych schorzeń.
Czy można stosować miód manuka na skórę?
Miód manuka może być wykorzystywany na wiele sposobów. Można go jeść na surowo lub używać jako słodzik do herbaty lub kawy.
Można go również stosować miejscowo na skórę lub w postaci kompresów. Stosując miód manuka miejscowo, należy rozcieńczyć go wodą, ponieważ może być dość lepki. Ważne jest też, aby najpierw wypróbować go na małej powierzchni, ponieważ niektórzy mogą być na niego uczuleni. Jeżeli stosujesz miód manuka jako kompres, pamiętaj, żeby nakładać go na czystą, suchą ściereczkę. Przyłóż kompres do chorego miejsca na 20-30 minut.