Krem orzechowy na łyżce drewnianej
Canva.com

Domowa nutella dla dzieci. Zdrowa alternatywa dla tej z supermarketu

W zwykłej sklepowej nutelli nie ma niczego dobrego, bo jest to nic innego jak po prostu miks cukru, utwardzonego szkodliwego oleju palmowego oraz kilku zdrowszych dodatków (ale oczywiście one pojawiają się w kremie w dużo mniejszych ilościach i niższym stężeniu).
Reklama

Czekoladowy krem jest jednak smaczny, dlatego wiele osób mimo wszystko chciałoby od czasu do czasu móc się nim uraczyć. Jest jednak sposób na to, by zjeść ciastko i mieć ciastko. Ten sposób to domowa nutella, którą każdy może sam dla siebie przygotować.

Wystarczą 4 składniki

Domową zdrową nutellę przygotowuje się zaledwie z czterech składników. Najważniejszym jej elementem są oczywiście orzechy laskowe, które nadadzą masie prawdziwego smaku nutelli, w której też przecież występuje całkiem sporo orzeszków, bo są one na trzecim miejscu w składzie (zaraz po cukrze i oleju palmowym). Do orzechów trzeba dodać kakao w proszku (to prawdziwe i naturalne), kilka daktyli oraz zwykłe mleko. Jeżeli krem ma być wegański, mleko należy zastąpić napojem roślinnym, najlepiej owsianym w wersji Barista o neutralnym smaku i gęstej konsystencji.

Jak przygotować nutellę?

W pierwszej kolejności 100 gramów orzechów laskowych należy wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aby łatwiej usunąć z nich potem skórkę i zrobić to bez naruszania owoców.

Reklama

Ostudzone orzechy (lub gotowe orzechy bez skórki z paczki) należy rozetrzeć na miał, z którego powstaje domowa nutella. Orzechowy pyłek trafia teraz do blendera kielichowego i zostanie uzupełniony jedną czwartą szklanki mleka (lub napoju roślinnego), pięcioma całymi daktylami oraz dwoma płaskimi łyżkami kakao.

Składniki trzeba porządnie zblendować, aż masa będzie gładka. Jeżeli chce się, by miała ona bardziej listą konsystencję, bo np. zdrowa nutella ma być użyta jako polewa na ciasto lub omleta, można dodać do niej trochę więcej mleka albo też w razie potrzeby dosłodzić ją miodem lub ksylitolem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama