bułki leżące na desce
canva.com

Domowe bułki na śniadanie. Prosty przepis babci Hani

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać o to, aby było smaczne i pożywne. Przedstawiamy prosty przepis na te pyszne wypieki, który pochodzi od jednej z naszych ukochanych babć.
Reklama

Składniki na pyszne bułki domowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak upiec domowe bułeczki?

  1. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier i 100 ml letniej wody. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj rozczyn z drożdży oraz pozostałą letnią wodę. Zagnieć ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Dodaj oliwę z oliwek do ciasta i kontynuuj zagniatanie przez kilka minut, aż olej będzie dobrze wchłonięty.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i podziel na mniejsze kawałki, z których uformuj bułki. Możesz nadać im dowolny kształt, na przykład okrągły.
  6. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie wyrosły.
  7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  8. Po upływie 30 minut, włóż blaszkę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
  9. Wyjmij bułki z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama