Domowe lody kokosowe
Canva.com

Domowe lody wykonasz w kilkanaście minut. Zwykłe mleko zamień na kokosowe, smak będzie obłędny

Mleko kokosowe wykonane wyłącznie z samych wiórków kokosowych i wody może stać się idealną kremową bazą dla różnych wegańskich deserów. Latem lub późną wiosną warto przygotować sobie z niego orzeźwiające deserowe lody. Łącząc je za każdym razem z innymi dodatkami, zawsze można osiągnąć nieco inny smak tej samej potrawy, by w kuchni nie było za nudno!
Reklama

Jak zrobić wegańskie lody kokosowe?

Lody z mleka kokosowego powstają głównie z kokosowego napoju, bananów oraz dowolnej substancji słodzącej. Banany najlepiej wybierać dojrzałe, z charakterystyczną lekko czarnawą skórką, gdyż one są najsłodsze i najbardziej miękkie, dzięki czemu w deserach odnajdują się dużo lepiej niżeli banany twarde, wyraźnie zielone i wciąż delikatnie niedojrzałe. W blenderze kielichowym należy zmiksować dwa średnie banany pokrojone w mniejsze kawałki wraz z połową szklanki mleka kokosowego i dowolną ilością wybranego słodzika. Do deseru znakomicie pasuje syrop klonowy, ale jeśli nie przepada się za jego smakiem albo po prostu nie ma się go w domu, śmiało można użyć miodu, erytrytolu, stevii czy nawet zwykłego białego cukru.

Lody kokosowe - przepis dla wegan i nie tylko

Domowe lody kokosowe
Canva.com

Już same te trzy składniki po dokładnym zblendowaniu powinny utworzyć apetyczną kremową masę. Aby nieco wzbogacić jej kokosowy smak, mleko kokosowe można złączyć z dodatkową porcją wiórków kokosowych, wrzucając je bezpośrednio do blendera albo odstawiając ich część na bok i dopiero dekorując nimi lody umieszczone w miseczce. Warto zresztą pokombinować z dodatkami i kokosowe lody potraktować bardziej jak bazę dla kompletnego deseru.

Reklama

Kokosowy smak świetnie łączy się chociażby z mrożonym mango albo nawet świeżymi soczystymi brzoskwiniami. Takie lody śmiało można zjeść w ramach pełnowartościowego słodkiego śniadania.

Lody z mleka kokosowego mogą natomiast uzyskać jeszcze lepszą konsystencję, jeżeli tylko umieści się je w zamrażalce na przynajmniej dwadzieścia lub trzydzieści minut. Tak naprawdę śmiało można je przygotować wieczorem i wsadzić do lodówki, by zjeść taki deser z samego rana.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama