Słodkie ślimaki
Canva.com

Ekspresowe cinnamon rolls - pyszne bułeczki do kawy!

Cynamonowe roladki, znane również jako cinnamon rolls, to rozpieszczający i pachnący wypiek, który doskonale komponuje się z poranną kawą lub herbatą. Jednak tradycyjne przepisy na te pyszności często wymagają długiego wyrabiania ciasta i długiego czasu wyrastania. Na szczęście istnieje prosty i ekspresowy przepis na cynamonowe roladki, który pozwoli Ci cieszyć się nimi w krótkim czasie. Oto przepis na te pyszne bułeczki do kawy!
Reklama

Składniki:

Dla ciasta:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 1/4 szklanki cukru

Dla nadzienia:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki miękkiego masła

Dla polewy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć go palcami lub użyj noża, aby połączyć składniki w konsystencję kruszonki.
  • Dodaj zimne mleko i delikatnie wymieszaj, aby utworzyć miękkie ciasto. Nie mieszkaj za długo, aby ciasto nie stało się twarde.
  • Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm.

Przygotowanie nadzienia

  • W małej miseczce wymieszaj brązowy cukier i cynamon.
  • Rozsmaruj miękkie masło na wierzchu ciasta i posyp równomiernie przygotowanym nadzieniem cynamonowym.

Składanie ciasta

  • Złóż ciasto na pół, aby powstał wąski, długi prostokąt.
  • Następnie przeciągnij wałkiem, aby jeszcze bardziej spłaszczyć ciasto i zagęść nadzienie.
  • Pokrój ciasto na równe pasy o szerokości około 5 cm.
  • Zwiń każdy pasek w ciasną roladkę.
  • Układaj roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż stanieją się złote i puszyste.

Przygotowanie polewy

  • W małej misce wymieszaj cukier puder z mlekiem i ewentualnie ekstraktem waniliowym, aby uzyskać gładką polewę.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama