Chlebek czosnkowy na talerzu.
Canva

Ekspresowy chlebek czosnkowy z piekarnika. Jest pyszny!

Jeśli kochasz czosnek, to ten ekspresowy chlebek będzie dla Ciebie prawdziwym przysmakiem. Pachnący, złocisty i pełen smaku - doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.
Reklama

Składniki:

  • 1 bochenek chleba (najlepiej bagietka)
  • 100g masła, roztopionego
  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W głębokim naczyniu wymieszaj roztopione masło z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
  3. Ostrym nożem zrób nacięcia w chlebie co około 2 cm, ale uważaj, żeby nie przeciąć go do końca.
  4. Ostrożnie rozetnij chleb napełniając każdy otwór masłem czosnkowym.
  5. Chleb owiń w folię aluminiową, tak aby pozostały nacięcia były odsłonięte.
  6. Umieść chleb w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 15-20 minut, aż będzie chrupiący i lekko zrumieniony.
  7. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika, a następnie ostudź przez kilka minut przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama