Jak przechowywać pierniczki
canva.com

Jak przechowywać pierniczki?

Pierniczki świąteczne to małe, wykrawane ciasteczka, którymi raczymy się na Boże Narodzenie. Pieczemy je według staropolskiej receptury, według której są one twarde po upieczeniu. Muszą poleżeć, żeby zmiękły i stały się smaczne. Wyjaśniamy, kiedy najlepiej upiec pierniczki na święta. Doradzamy, gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki świąteczne, aby były gotowe i smaczne na święta.
Reklama

Gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki po upieczeniu, żeby zmiękły

Przechowywanie pierniczków wymaga suchego i ciemnego miejsca. Najbardziej tradycyjnym sposobem jest przechowywanie ich w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu stają się miękkie i nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu.

W czym przechowujemy pierniczki:

  • metalowa zamykana puszka,
  • szklany słój z pokrywką,
  • pojemnik plastikowy.
Jak przechowywać pierniczki
canva.com
Reklama

W szczelnie zamkniętym pojemniku przechowujemy pierniczki kilka tygodni. Istnieją również sposoby przyspieszenia tego procesu, jak:

  • kawałki owoców,
  • nawilżacz powietrza,
  • mikrofalówka lub piekarnik.

Jeśli chcemy przyspieszyć zmiękczanie pierników, do pojemnika warto włożyć kawałek jabłka lub pomarańczy. Kawałki owoców zmieniamy codziennie, zaś zamknięty pojemnik przechowujemy około tygodnia.

Dobrym sposobem szybkiego zmiękczenia pierniczków jest ułożenie ich wokół nawilżacza powietrza. Innym sposobem jest ułożenie ich na papierze do pieczenia, zroszenie i wstawienie na krótko do mikrofalówki lub piekarnika.

Reklama

Mikrofalówkę ustawiamy na wysoką temperaturę i wstawiamy pierniczki na 30 sekund. Natomiast w piekarniku zroszone wodą pierniczki zapiekamy 5 minut w temperaturze 200 stopni.

Ozdobione lukrem pierniczki na drewnianej desce otoczonej ostrokrzewem

Przechowywanie pierniczków: Zachowaj świąteczny smak dłużej

Przechowywanie pierniczków po upieczeniu jest kluczowe, aby zachować ich świeżość i smak. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, takim jak metalowa puszka, szklany słój lub pojemnik plastikowy.

Reklama

Dodanie kawałka jabłka lub pomarańczy przyspieszy proces zmiękczania pierników. Można także skorzystać z nawilżacza powietrza lub skróconego czasu w mikrofalówce lub piekarniku. Pamiętaj, że przechowywanie pierniczków w suchym i ciemnym miejscu jest kluczowe, aby zachować ich jakość i smak przez dłuższy czas.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama