Reklama

Jak ustrzec się zakalca w szarlotce? 5 sposobów

3/6
Forma wyklejona kruchym ciastem które zostanie podpieczone przed nałożeniem jabłek
Canva.com

2. Kruche ciasto warto wcześniej podpiec

Jeżeli obawiamy się zakalca w kruchym cieście z owocami, spod najpierw podpiekamy. Ciastem wyklejamy natłuszczoną formę, nakłuwamy je widelcem i możemy dodatkowo obciążyć suchym grochem lub fasolą wysypaną na papier do pieczenia. Ciasto podpiekamy ok. 15 do 20 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza. Dopiero na taki spód wykładamy owoce i dalej pieczemy w nieco niższej temperaturze (ok. 180 stopni).
Reklama

Zakalec w szarlotce to prawdziwe nieszczęście. Psuje cały wyborny smak naszego ukochanego ciasta. Jeżeli kiedykolwiek przydarzył Ci się zakalec przy pieczeniu szarlotki, z pewnością popełniłeś jeden z 5 błędów. Sprawdź jakich zasad trzeba przestrzegać, aby upiec idealną kruchą szarlotkę bez zakalca.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: Jak ustrzec się zakalca w szarlotce? 5 sposobów - galeria zdjęć
Autor galerii: Miranda Ekiert,
13 października 2022