Porcja kruchej szarlotki na papierowym talerzyku
Canva.com

Jak upiec szarlotkę bez zakalca? Wystarczy przestrzegać tych 5 zasad!

Przejdź do galerii zdjęć
Zakalec w szarlotce to prawdziwe nieszczęście. Psuje cały wyborny smak naszego ukochanego ciasta. Jeżeli kiedykolwiek przydarzył Ci się zakalec przy pieczeniu szarlotki, z pewnością popełniłeś jeden z 5 błędów. Sprawdź jakich zasad trzeba przestrzegać, aby upiec idealną kruchą szarlotkę bez zakalca.
Reklama

Dlaczego na spodzie szarlotki jest zakalec?

Uwielbiamy szarlotki, szczególnie te na kruchym spodzie. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta i lekko kwaskowatych jabłek nie ma sobie równych. Jednak czasami zdarza się, że ciasto na spodzie szarlotki wcale nie jest kruche. Staje się mokre, ciężkie i sprawia wrażenie surowego — powstaje zwykły zakalec. Taka szarlotka nie jest ani smaczna, ani nie wygląda zachęcająco.

Co sprawia, że w szarlotce mamy zakalec? Najczęściej są to źle zarobione ciasto, nieodpowiednia temperatura piekarnika lub za krótki czas pieczenia szarlotki oraz zbyt mokre jabłka

Jak upiec szarlotkę bez zakalca?

Przyczyny powstawania problemu z ciastem wymienić jest łatwo, ale co zrobić, aby ustrzec się zakalca w szarlotce? Oto 5 sprawdzonych trików, które sprawią, że szarlotka będzie krucha i idealnie dopieczona. Zapraszamy do galerii!

Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Jak ustrzec się zakalca w szarlotce? 5 sposobów
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama