Dwie okrągłe szarlotki na blacie, obok cukiernica, wałek i jabłka
canva.com

Jakie jabłka na szarlotkę? Te odmiany są najlepsze!

Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Aby jednak uzyskać najlepszy smak, ważny jest wybór odpowiednich jabłek. W tym artykule dowiesz się, jakie jabłka na szarlotkę wybrać, aby uzyskać doskonały smak. Przedstawimy również najlepszy przepis na szarlotkę oraz porady, jak ją podawać.
Reklama

Jakie jabłka na szarlotkę?

Najlepsze jabłka na szarlotkę to te, które są kwaśne i soczyste. Te odmiany jabłek zachowują swoją strukturę podczas pieczenia, a ich kwaśny smak równoważy słodkość ciasta.

Odmiany jabłek na szarlotkę

  • Antonówka to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek na szarlotkę. Ma kwaśny smak i jest bardzo soczysta.
  • Boskoop to odmiana jabłek o intensywnym smaku i aromacie.
  • Jonagold to krzyżówka między odmianami Golden Delicious i Jonathan. Ma słodko-kwaśny smak i jest bardzo soczysta.
  • Ligol to odmiana jabłek o słodko-kwaśnym smaku i chrupiącej konsystencji.
  • Cortland to odmiana jabłek o jasnoczerwonej skórce i białym miąższu.
  • Idared to odmiana jabłek o kwaśnym smaku i chrupiącej konsystencji.
  • Szampion to odmiana jabłek o słodko-kwaśnym smaku i chrupiącej konsystencji.
  • Pinova to odmiana jabłek o słodko-kwaśnym smaku i delikatnej konsystencji.
  • Rewena to odmiana jabłek o kwaśnym smaku i chrupiącej konsystencji.
  • Golden Delicious to odmiana jabłek o słodkim smaku i chrupiącej konsystencji.
Różne gatunki jabłek w skrzynkach
canva.com

Jak zrobić najlepszą szarlotkę na świecie?

Reklama

Oto przepis na najlepszą szarlotkę na świecie:

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
Ciasto na szarlotkę bezglutenową w formie do pieczenia
canva.com

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj masło i zagnieć ciasto.
  3. Dodaj cukier i jajko, zagnieć ponownie.
  4. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
  8. Większą część rozwałkuj i wyłóż na dnie formy do pieczenia.
  9. Na ciasto wyłóż jabłka.
  10. Z mniejszej części ciasta zrób kruszonkę i posyp nią jabłka.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę.
Szarlotka kawałek na białym talerzyku z gałką waniliowych lodów
canva.com

Jak podawać szarlotkę?

Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Można również posypać ją cukrem pudrem lub polać karmelem. Szarlotka smakuje najlepiej z kawą lub herbatą.

Jabłka w miseczce i pokrojone na desce drewnianej
canva.com

Sekret udanej szarlotki - jabłka!

Reklama

Wybór odpowiednich jabłek na szarlotkę jest kluczowy dla uzyskania najlepszego smaku. Najlepiej wybierać odmiany kwaśne i soczyste, takie jak Antonówka, Boskoop, Jonagold, Ligol, Cortland, Idared, Szampion, Pinova, Rewena, Rubinstar, Gloster, Gala, Mutsu, Golden Delicious, Granny Smith. Przepis na najlepszą szarlotkę na świecie jest prosty i składa się z kilku składników. Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama