ryba w panierce
canva.com

Jak usmażyć mintaja w panierce? Oto nasz patent!

Mintaj jest jedną z częściej jedzonych w Polsce ryb. W wersji mrożonej praktycznie zawsze można go kupić w każdym dyskoncie i hipermarkecie, dlatego gdy nie ma się pomysłu na obiad, wystarczy przejść się do pierwszego lepszego sklepu spożywczego, wsadzić do koszyka paczkę z mrożonym mintajem, a następnie wrócić do domu i zabrać się za smażenie pysznej soczystej ryby.
Reklama

Jak usmażyć mintaja?

Przygotowane filety (w ilości dopasowanej do ilości domowników oraz ich poziomu głodu) należy najpierw delikatnie opłukać pod bieżącą wodą (w taki sposób, by nie zniszczyć mięsa), osuszyć na ręczniku papierowym i skropić porządnie sokiem z cytryny, a następnie posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Do ryby bardzo dobrze pasuje też suszony koperek, tymianek oraz zioła prowansalskie. Kawałki mięsa należy przyprawić z obu stron, aby w każdym miejscu miały one tak samo dużo tego samego smaku.

Każdy przepis na mintaja zaleca, aby przyprawione mięso obtoczyć najpierw w zwykłej mące pszennej, a następnie w rozbełtanym jajku z odrobiną mleka.

Co dalej?

Większość osób umieściłaby mięso jeszcze w dodatkowej bułce tartej, ale nieco ciekawszego smaku można mu nadać poprzez obtoczenie go w bułce z dodatkiem płatków kukurydzianych, które wcześniej należy zmiażdżyć, by były nieco drobniejsze. Gotowe zapanierowane i doprawione kawałki mięsa mintaja powinno się smażyć na dość mocno nagrzanej patelni z rozpuszczonym masłem albo zwykłą oliwą z oliwek czy nawet olejem rzepakowym.

Reklama

Mięso obrabia się termicznie z obu stron. Smażenie trwa zazwyczaj po jakieś cztery minuty z każdej strony.

Trik na chrupiącą panierkę

Bardzo fajnym trikiem, który na pewno warto zastosować, aby mieć pewność, że mintaj smażony zostanie idealnie pokryty przygotowaną panierką, będzie zastąpienie zwykłego masła lub oleju masłem klarowanym. Dodatek tego tłuszczu przy okazji zawsze wzbogaca smak potrawy. Ogólnie rzecz biorąc masło klarowane jest naprawdę smaczne i właśnie z tego powodu ludzie tak chętnie używają go w kuchni, zwłaszcza w daniach bardziej tradycyjnych.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama