Kiszony kalafior na zimę - prosty przepis na przetwory Babci Jadzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na kiszony kalafior
Kiszony kalafior jest bardzo dobry do sałatek, a także jako dodatek dodań głównych z mięsem w roli głównej. Faktem jest, że do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa, ale od lat na polskich stołach niepodzielnie królują kiszone ogórki.
W temacie kiszenia kalafiora ważne jest oczywiście porządne wyparzenie słoików. Ponadto pamiętajmy o tym, aby nadać smak kalafiorowi. Warzywa samo w sobie ma bardzo neutralny smak i aromat. Do kiszenia kalafiora idealnie sprawdzi się czosnek, chrzan, koper oraz papryczka chili. Solanka do kalafiora powinna mieć 1 łyżkę wody na 1 litr wody.
Składniki:
- 1 kg kwiatów kalafiora
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 2 gałązki kopru z nasionami
Składniki na zalewę:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
Jak przygotować kiszonkę z kalafiora?
Różyczki kalafiora nacieramy przyprawami i zalewamy solanką w słoikach. To bardzo ważne, aby do środka nie dostało się powietrze. Kalafior musi być całkowicie zanurzony w solance. Przez 7 dni trzymamy nasze kiszonki w temperaturze pokojowej. Potem na kolejne dni i miesiące powinniśmy umieścić go w piwnicy lub na strychu. W trakcie fermentacji może się stać tak, że solanka wyleje się ze słoika, bowiem proces jest bardzo burzliwy.