Nawet 18 milionów Polaków cierpi na dyslipidemię. Co warto wiedzieć o zaburzeniach lipidowych?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zaburzenia lipidowe dotykają coraz więcej osób
Zaburzenie lipidowe to stan, w którym poziom lipidów w organizmie lub tłuszcze, są zbyt wysokie lub zbyt niskie. Istnieje wiele rodzajów zaburzeń lipidowych, z których niektóre są powszechnie spotykane u dzieci i młodzieży.
Częstym przykładem zaburzenia lipidowego jest wysoki poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca lub wielu innych chorób sercowo-naczyniowych. Poziomy trójglicerydów są również zaburzeniem lipidowym, które może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Najczęstszymi rodzajami zaburzeń lipidowych są zespół metaboliczny, hiperlipidemia i hipercholesterolemia. Zespół metaboliczny to połączenie problemów zdrowotnych, które mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy. Hiperlipidemia to nadmiar lipidów we krwi, podczas gdy hipercholesterolemia jest nadmiarem cholesterolu we krwi.
Jak poprawić gospodarkę lipidową?
Gospodarka lipidowa to równowaga między lipidami, lipoproteinami i cholesterolem. Można ją poprawić, utrzymując zdrową dietę i regularnie ćwicząc. Utrata wagi może również poprawić cały układ.
Istnieje wiele sposobów na poprawę gospodarki lipidowej, ale najważniejsza jest aktywność fizyczna. Ważne jest, aby ćwiczyć, ponieważ pomaga spalić tłuszcz i budować mięśnie.
Podczas ćwiczeń będziesz mógł również zwiększyć tętno i metabolizm. Jeśli nie masz czasu na długi trening, energiczny spacer lub jogging może pomóc spalić kalorie przy niewielkim wpływie. Wreszcie, regularne ćwiczenia zwiększą poziom energii i sprawią, że poczujesz się pewniej.
Jaka dieta przy zaburzeniach lipidowych?
Zaburzenia lipidowe są spowodowane nagromadzeniem się cholesterolu, trójglicerydów i lipoprotein we krwi. Nagromadzenie tych substancji może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych.
Dieta z zaburzeniami lipidowymi jest bardzo ważna dla zmniejszenia ryzyka rozwoju tych chorób. Jednym ze sposobów na utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów jest stosowanie diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i bogatej w błonnik i produkty pełnoziarniste.
Spożywanie diety bogatej w warzywa, owoce i nienasycone tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, pomoże również obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.