canva.com
Obłędne ciasto a la snickers. Ocieka czekoladą, karmelem i orzechami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, które łączą w sobie intensywny smak czekolady, karmelu i chrupiących orzechów, to ciasto a'la Snickers jest dla ciebie stworzone. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która przypomina smak ulubionej czekoladowej przekąski, ale w postaci przyjemnie puszystego ciasta.
Reklama
Składniki
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki mleka
Nadzienie:
- 1 ½ szklanki orzechów ziemnych, prażonych i posiekanych
- 1 ½ szklanki karmelu (możesz użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)
- 1 szklanka czekoladowych kropek lub pokrojonej czekolady mlecznej
Polewa czekoladowa:
- 1 szklanka czekolady mlecznej, posiekanej
- ½ szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W innej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
- Dodaj ekstrakt z wanilii do masy jajecznej.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
- Wylej przygotowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy ciasto nabierze złocistego koloru i będzie elastyczne w dotyku.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Na ostudzonej warstwie ciasta równomiernie posyp pokrojonymi orzechami.
- Następnie równomiernie polej karmelem, tak aby cała powierzchnia była pokryta.
- W rondelku na małym ogniu podgrzewaj śmietankę kremówkę. Gdy zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się roztopi i utworzy gładką polewę.
- Polej ciasto przygotowaną polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu.
- Odstaw ciasto a'la Snickers do lodówki na kilka godzin lub aż polewa zastygnie.
- Po schłodzeniu, pokrój ciasto na porcje i podawaj z przyjemnym uśmiechem na twarzy.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Piernik - przepis idealny na Święta
Jeśli szukasz przepisu na wspaniały piernik, to trafiłaś we właściwe miejsce! Ten tradycyjny wypiek o intensywnym smaku i aromacie przypraw z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie piernika może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także świetną okazją do spędzenia czasu w kuchni. W tym artykule podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem, podpowiemy jak podawać piernik oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl