Porcja ciasta snikers na metalowej kratce
canva.com

Obłędne ciasto a la snickers. Ocieka czekoladą, karmelem i orzechami

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, które łączą w sobie intensywny smak czekolady, karmelu i chrupiących orzechów, to ciasto a'la Snickers jest dla ciebie stworzone. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która przypomina smak ulubionej czekoladowej przekąski, ale w postaci przyjemnie puszystego ciasta.
Reklama

Składniki

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki mleka

Nadzienie:

  • 1 ½ szklanki orzechów ziemnych, prażonych i posiekanych
  • 1 ½ szklanki karmelu (możesz użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)
  • 1 szklanka czekoladowych kropek lub pokrojonej czekolady mlecznej

Polewa czekoladowa:

  • 1 szklanka czekolady mlecznej, posiekanej
  • ½ szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W innej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  3. Dodaj ekstrakt z wanilii do masy jajecznej.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
  5. Wylej przygotowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy ciasto nabierze złocistego koloru i będzie elastyczne w dotyku.
  7. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Na ostudzonej warstwie ciasta równomiernie posyp pokrojonymi orzechami.
  9. Następnie równomiernie polej karmelem, tak aby cała powierzchnia była pokryta.
  10. W rondelku na małym ogniu podgrzewaj śmietankę kremówkę. Gdy zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się roztopi i utworzy gładką polewę.
  11. Polej ciasto przygotowaną polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu.
  12. Odstaw ciasto a'la Snickers do lodówki na kilka godzin lub aż polewa zastygnie.
  13. Po schłodzeniu, pokrój ciasto na porcje i podawaj z przyjemnym uśmiechem na twarzy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama