kawałek mięsa z cebulką na górze
canva.com

Oto hit PRL-u. Rumsztyk z cebulką nie ma sobie równych

Rumsztyk z cebulką to klasyczne danie, które zdobyło serca wielu Polaków, zwłaszcza w czasach PRL-u. To proste, smaczne i sycące danie, które do dziś cieszy się popularnością. Przygotujmy razem ten wyjątkowy przysmak, który przeniesie Cię w kulinarne wspomnienia sprzed lat.
Reklama

Składniki:

  • 600g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • 3 cebule, pokrojone w piórka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki bulionu wołowego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Z obtaczanych w dłoniach porcji uformuj kotlety.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  3. Na tej samej patelni rozpuść masło i smaż cebulę na złoty kolor, dodaj cukier i mieszaj aż się karmelizuje.
  4. Dodaj bulion wołowy i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
  5. Zalej kotlety przygotowanym sosem i zapiecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  6. Podawaj z ziemniakami lub puree z ziemniaków.

Rumsztyk z cebulką to prawdziwy hit PRL-u, który do dziś smakuje wybornie. Przygotuj go i przenieś się kulinarne podróże w czasie!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama