canva.com
Oto hit PRL-u. Rumsztyk z cebulką nie ma sobie równych
Do przeczytania w ok. 1 min.
Rumsztyk z cebulką to klasyczne danie, które zdobyło serca wielu Polaków, zwłaszcza w czasach PRL-u. To proste, smaczne i sycące danie, które do dziś cieszy się popularnością. Przygotujmy razem ten wyjątkowy przysmak, który przeniesie Cię w kulinarne wspomnienia sprzed lat.
Reklama
Składniki:
- 600g mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
- 3 cebule, pokrojone w piórka
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Z obtaczanych w dłoniach porcji uformuj kotlety.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni rozpuść masło i smaż cebulę na złoty kolor, dodaj cukier i mieszaj aż się karmelizuje.
- Dodaj bulion wołowy i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Zalej kotlety przygotowanym sosem i zapiecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Podawaj z ziemniakami lub puree z ziemniaków.
Rumsztyk z cebulką to prawdziwy hit PRL-u, który do dziś smakuje wybornie. Przygotuj go i przenieś się kulinarne podróże w czasie!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rumsztyk - idealne danie dla miłośników mięsa: Jak przygotować i podawać?
Czy wiesz, że rumsztyk to danie mięsne, które pochodzi z kuchni polskiej? Jest to pyszna potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Dowiedz się, jak przygotować rumsztyk, jakie ma właściwości zdrowotne, jak go podawać oraz jakie porady warto wziąć pod uwagę. Ponadto, przedstawimy kilka ciekawostek na temat rumsztuku. Zapraszamy do lektury!
Rumsztyk z duszoną cebulką rodem z PRL-u. Niezapomniany przepis
Polacy bardzo chętnie korzystają z tradycyjnych polskich przepisów, jednak istnieje receptura, która odeszła trochę w niepamięć. Wobec tego dziś postanowiliśmy ją odtworzyć. Potrawa ucieszy szczególnie mięsożerców, ale każdy może się na nią skusić. Rumsztyk z duszoną cebulką popularnością cieszył się w okresie PRL-u i nie ma co do tego wątpliwości, że zasmakuje wszystkim również dzisiaj.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl