Postna kapusta - w jaki sposób należy ją przygotować, aby była smaczna?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Postna kapusta to tradycyjne danie podawane w wielu częściach Europy Środkowej i Wschodniej podczas Wigilii. Potrawa ta jest zwykle przyrządzana z kapusty kiszonej, ale może być też przyrządzana z innych rodzajów kapusty. Poza świętami często podaje się ją z wieprzowiną, kiełbasą lub innymi mięsami.
Oto przepis: garść suszonych grzybów zalejmy wodą i moczmy przez całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujmy je kilka minut i odcedźmy, ale wywar zachowajmy. W osobnym garnku umieśćmy drobno pokrojoną kapustę kiszoną, zalejmy wodą i gotujmy około 20 minut. W tym czasie na oleju duśmy posiekaną wcześniej cebulę z pokrojonymi grzybami. Odcedźmy kapustę. Dodajmy wywar z grzybów i duszone grzyby z cebulą. Przyprawmy solą, pieprzem, dodajmy liść laurowy i ziele angielskie.
Duśmy jeszcze 21-31 minut.
Do czego możemy ja wykorzystać?
Tak przygotowaną kapustę możemy wymieszać z makaronem typu łazanki lub wykorzystać jako farsz do pasztecików z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. Może też być ponadto nadzieniem do pierogów. Smażonego karpia też możemy podawać z kapustą.
Zbyt mocno ukwaszoną kapustę przepłuczmy pod bieżącą wodą i dobrze odciśnijmy, zanim włożymy ją do garnka.